Jordanijos karalius liepė pratęsti namų areštą jo netikram broliui | kl.lt

JORDANIJOS KARALIUS LIEPĖ PRATĘSTI NAMŲ AREŠTĄ JO NETIKRAM BROLIUI

Jordanijos karalius Abdullah II (Abdula II) ketvirtadienį pareiškė, kad jo netikras brolis princas Hamzah (Hamza), kaltinamas pernai dalyvavęs perversmo sąmoksle, „kliedi“ ir liks namų arešte.

Jordanijos valdžia pernai balandį paskelbė, kad sužlugdė bandymą destabilizuoti padėtį provakarietiškoje karalystėje. Tie įvykiai tapo reta krize valstybėje, laikomoje regiono stabilumo ramsčiu.

Liepą du buvę pareigūnai buvo nuteisti kalėti 15 metų, teismui pripažinus juos kaltais dėl sąmokslo nuversti karalių. Princas Hamzah išvengė baudžiamojo persekiojimo, bet jam buvo paskirtas namų areštas.

Ketvirtadienį išplatintame pareiškime karalius nurodė, kad jo netikram broliui ne tik bus toliau taikoma ši bausmė, bet ir kitokie suvaržymai.

„Išleistas Karališkasis dekretas, kuriuo patvirtinta pagal Karališkosios šeimos įstatymą sudarytos tarybos rekomendacija apriboti princo Hamzah ryšius, gyvenamąją vietą ir judėjimą“, – sakoma karališkųjų rūmų pareiškime.

„Suteiksime Hamzah viską, kas reikalinga patogiam gyvenimui, tačiau jis nebeturės erdvės, kuria kadaise piktnaudžiavo įžeisdamas tautą, jos institucijas ir savo šeimą bei kenkdamas Jordanijos stabilumui“, – pabrėžė Abdullah II laiške Jordanijos žmonėms.

„Niekada neleisiu, kad mūsų šalis taptų įkaite dėl nieko savo šaliai nepadariusio žmogaus užgaidų“, – pridūrė jis.

„Keistesnė nei pramanas“

42 metų Hamzah balandį paskelbė, kad „atsisako princo titulo“, praėjus mėnesiui po karališkojo teismo pareiškimo, kad jis atsiprašė monarcho už „savo veiksmus ir nusižengimus“.

Tačiau ketvirtadienį Abdullah II teigė, jog Hamzah per pastaruosius metus „nepasinaudojo jokia galimybe sugrįžti į teisingą kelią“.

„Kliedesiai, kuriuose jis gyvena, nėra nauji“, – pareiškė karalius.

„Netrukus po to, kai pasižadėjo atsisakyti savo klaidingų kelių, jis išsižada savo pažadų ir grįžta į kelią, kurį pasirinko prieš daugelį metų, iškeldamas savo interesus aukščiau už tautos“, – pridūrė jis.

Abdullah II savo velionio tėvo, karaliaus Huseino, prašymu 1999 metais paskyrė Hamzah sosto įpėdiniu, bet 2004 metais panaikino tokį jo titulą.

„Per pastaruosius metus savo broliui rodžiau didžiausią toleranciją, santūrumą ir kantrybę... ir ne kartą nusivyliau“, – nurodė karalius.

Hamzah motina, Amerikoje gimusi karalienė Noor (Nur), netrukus po karaliaus pareiškimo tviteryje parašė, kad „šiuo metu plinta išties absurdiška ir keistesnė nei pramanas medžiaga“, bet išsamiau savo teiginio nekomentavo.

Pernai nuteisti du pareigūnai – buvęs karališkojo teismo vadovas Bassemas Awadallah (Basemas Avadala) ir buvęs pasiuntinys kaimyninėje Saudo Arabijoje Sharifas Hassanas bin Zaidas (Šarifas Hasanas bin Zaidas).

Pranešta, kad jiedu palaikė glaudžius ryšius su Rijadu ir buvo pripažinti kaltais dėl „kurstymo prieš valdančiąją sistemą“, taip pat dėl „veiksmų, galinčių kelti grėsmę visuomenei ir sukelti maištą“.

Hamzah nebuvo pareikšti jokie kaltinimai, tačiau kaltinamajame akte teigiama, kad jis „buvo pasiryžęs įgyvendinti savo asmenines ambicijas valdyti, pažeisdamas Hašimitų konstituciją ir papročius“.

Praėjusių metų balandį internete paskelbtame vaizdo pranešime karaliaus netikras brolis apkaltino Jordanijos valdančiuosius korupcija ir neveiklumu.

Ketvirtadienį karališkieji rūmai pareiškė, kad „nenustebtų“, jei Hamzah pasiųstų kitų signalų.

„Aš ir mūsų žmonės nešvaistysime laiko atsakydami jam, – pažymėjo Abdullah II. – Esu tikras, kad jis ir toliau skleis šį melagingą naratyvą, bet mes neturime laiko prabangos į tai reaguoti.“

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS