J.Trudeau: Kanados-JK prekybos sandoris galėtų būti sudarytas iki metų pabaigos | kl.lt

J.TRUDEAU: KANADOS-JK PREKYBOS SANDORIS GALĖTŲ BŪTI SUDARYTAS IKI METŲ PABAIGOS

Kanada galėtų sudaryti „lengvą“ prekybos susitarimą su Didžiąja Britanija iki metų pabaigos, jei tai leistų Londono darbotvarkė, trečiadienį sakė premjeras Justinas Trudeau.

„Manau, kad esame pasirengę jį (susitarimą) sudaryti iki sausio 1 dienos. Vienas kylančių iššūkių – pajėgumas“, – premjeras sakė laikraščio „Financial Times“ rengtoje virtualioje konferencijoje.

„JK pastaruosius kelis dešimtmečius neturėjo derėtis dėl prekybos sandorių, tad kyla problema, ar vyriausybė turės pajėgumų užsiimti šiuo klausimu“, – sakė jis, omenyje turėdamas JK galimybes vienu metu derėtis dėl kelių prekybos susitarimų.

„(Susitarimas su) Kanada būtų labai lengvas – esame jam pasirengę, norėtume jį sudaryti, todėl labai tikiuosi, kad jis bus sudarytas, tačiau tai priklausys nuo JK vyriausybės“, – teigė J. Trudeau.

Didžioji Britanija šiuo metu įsitraukusi į intensyvias derybas su Europos Sąjunga (ES) dėl būsimų prekybos santykių, kai gruodžio 31 dieną pasibaigs pereinamasis laikotarpis.

ES derybininkai šiuo metu vieši Londone, kur bando pasiekti susitarimą, įstrigusį dėl kelių svarbių klausimų, įskaitant žvejybą, konkurencijos taisykles ir ginčų sprendimo mechanizmą.

Didžioji Britanija sausį užbaigė pusamžio trukmės narystę ES, tačiau iki metų pabaigos ji tebėra saistoma bloko taisyklių. Kadangi šalis oficialiai nebepriklauso Bendrijai, ji jau gali sudarinėti savo pačios prekybos sandorius.

Londonas jau yra paskelbęs apie sandorį su Japonija, tačiau kol kas neapibrėžtumas supa sandorį su JAV, šaliai išrinkus naują prezidentą Joe Bideną.

J. Bidenas yra įspėjęs Didžiąją Britaniją, kad bet kokie šalies žingsniai, pažeisiantys sunkiai iškovotą Šiaurės Airijos nepriklausomybę, užkirs kelią sandorio sudarymui.

B. Johnsonas ir J. Trudeau anksčiau šią savaitę pasikalbėjo telefonu.

„Lyderiai susitarė toliau stiprinti dvišalius JK ir Kanados santykius tokiose srityse, kaip prekyba ir saugumas“, – teigiama pirmadienį paskelbtame Dauningo gatvės pranešime.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Skaitytojas

Great news!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS