Jungtinės Karalystės parlamentas pirmadienį vėl balsuos dėl pirmalaikių rinkimų | kl.lt

JUNGTINĖS KARALYSTĖS PARLAMENTAS PIRMADIENĮ VĖL BALSUOS DĖL PIRMALAIKIŲ RINKIMŲ

Jungtinės Karalystės vyriausybė ketvirtadienį paskelbė, kad kitą savaitę antrąkart bandys sušaukti pirmalaikius rinkimus, taip mėgindama išeiti iš politinės aklavietės dėl „Brexit“.

Išvakarėse parlamentarams atmetus pirmąjį siūlymą dėl pirmalaikių rinkimų, parlamento žemųjų Bendruomenių Rūmų lyderis Jacobas Reesas-Moggas (Džeikobas Risas-Mogas) pareiškė, kad pateiks dar vieną „siūlymą, susijusį su pirmalaikiais parlamento rinkimais“, dėl kurio turės būti balsuojama pirmadienį.

Jis atsisakė patikslinti, kokio pobūdžio yra šis siūlymas, tad jo turinys paaiškės vėliau ketvirtadienį, kai bus viešai paskelbtas šis dokumentas.

Nuo siūlymo pobūdžio gali priklausyti, ar jis bus sėkmingas, ar ne.

Trečiadienį vakare vyriausybei nepavyko sušaukti rinkimų, nors ir laimėjo balsavimą Bendruomenių Rūmuose, nes ėmėsi tokios iniciatyvos remdamasi 2011 metų įstatymu, reikalaujančio dviejų trečdalių parlamentaro palaikymo siūlymams.

Spėliojama, kad ministrų kabinetas gali pamėginti sušaukti rinkimus kitu būdu, pavyzdžiui, pateikiant trumpą teisės aktą, kuris įsigaliotų, jeigu jam pritartų paprastoji parlamentarų dauguma.

B. Johnsonas paragino šaukti rinkimus įstatymų leidėjams priėmus teisės aktą, kuris gali sutrukdyti jo grasinimui išvesti JK iš ES spalio 31 dieną – su ar be sutarties.

Pagrindinė opozicijos Leiboristų partija trečiadienį susilaikė per balsavimą ir pareiškė pritarsianti siūlymui rengti balsavimą tik tuomet, kai bus galutinai priimtas įstatymas, blokuojantis išstojimo be sutarties scenarijų.

Šį teisės aktą šiuo metu svarsto aukštieji nerenkami Lordų Rūmai, kurie turėtų iki pirmadienio pritarti dokumentui.

Pasak šaltinių vyriausybėje, Dauningo gatvė tikisi, kad paskui leiboristai pritars siūlymui rengti naujus rinkimus.

Tačiau Leiboristų partijoje skiriasi nuomonės dėl galimo balsavimo datos.

B. Johnsonas norėtų, kad visuotinis balsavimas būtų surengtas iki spalio 17–18 dienomis vyksiančio ES viršūnių susitikimo, kuris galėtų būti paskutinė galimybė sudaryti „skyrybų sutartį“ iki numatytos „Brexit“ datos – spalio 31 dienos.

Tuo metu dalis leiboristų siekia rinkimų po spalio 31-osios, o tai reiškia, kad B. Johnsonas būtų priverstas prašyti ES vėl atidėti „Brexit“.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

taip

darykit rinkimus o po to referenduma kol tauta jusu nenuslave kartu su monarchais.......

SUSIJUSIOS NAUJIENOS