Jungtinės Tautos: kasmet miršta beveik trys milijonai nėščių moterų ir naujagimių | kl.lt

JUNGTINĖS TAUTOS: KASMET MIRŠTA BEVEIK TRYS MILIJONAI NĖŠČIŲ MOTERŲ IR NAUJAGIMIŲ

Per pastaruosius dešimtmečius pasaulyje gerokai sumažėjo naujagimių ir gimdyvių mirčių, daugiausia dėl geresnės sveikatos priežiūros, rodo Jungtinių Tautų (JT) paskelbti duomenys, informuoja „Reuters“.

Vis dėlto pažanga ne visur vienoda ir kas vienuolika sekundžių kur nors pasaulyje miršta naujagimis arba nėščia moteris. Tai reiškia, kad kasmet miršta apytikriai 2,8 mln. nėščių moterų ir naujagimių, daugiausia dėl priežasčių, kurių galima išvengti.

JT Vaikų fondo (UNICEF) ir Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) parengtoje ataskaitoje nurodoma, kad nuo 2000 metų vaikų mirčių sumažėjo beveik perpus, o gimdyvių mirčių – daugiau kaip trečdaliu. Mažėjimas daugiausia susijęs su geresne prieiga prie kokybiškų sveikatos priežiūros paslaugų.

Vis dėlto naujausi duomenys rodo, kad 2018 metais iki 15-ojo savo gimtadienio visame pasaulyje mirė 6,2 mln. vaikų.

5,3 mln. iš jų buvo jaunesni nei penkerių metų amžiaus. Beveik pusė jų mirė per pirmąjį savo gyvenimo mėnesį, tai reiškia, kad pernai kasdien mirė po maždaug 7 tūkst. naujagimių.

Gera žinia ta, kad nuo šio amžiaus pradžios mirčių tarp vaikų, jaunesnių nei penkerių metų amžiaus, skaičius sumažėjo beveik perpus.

2017 metais daugiau kaip 290 tūkst. moterų mirė dėl komplikacijų nėštumo ir gimdymo metu. Skaičius sumažėjo daugiau kaip trečdaliu, lyginant su 2000 metais, kai mirčių skaičius siekė 451 tūkst. Nors tai didelė pažanga, 2017 metais kasdien maždaug 800 moterų mirė nuo komplikacijų nėštumo arba gimdymo metu.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS