Kijevas žada griežtą V. Zelenskio poziciją derybose su V. Putinu | kl.lt

KIJEVAS ŽADA GRIEŽTĄ V. ZELENSKIO POZICIJĄ DERYBOSE SU V. PUTINU

Ukrainos diplomatijos vadovas šeštadienį tvirtino, kad prezidentas Volodymyras Zelenskis nedarys nuolaidų Maskvai per susitikimą su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu ir Vakarų lyderiais vėliau šį mėnesį, nors Ukrainoje nuogąstaujama, kad taip galėtų nutikti.

„Prezidentas Zelenskis nėra aukštas, bet jis fiziškai labai stiprus, daug treniruojasi, bus labai sunku nulenkti jo ranką“ per viršūnių susitikimą, rengiamą siekiant užbaigti kovas Rytų Ukrainoje, ironiškai pakomentavo naujai paskirtas užsienio reikalų ministras Vadymas Prystaika.

Kalbėdamas kasmetinio Jaltos europinės strategijos susitikimo (YES), kurį Kijeve organizavo ukrainiečių oligarchas Viktoras Pinčukas, kuluaruose, ministras pridūrė nemanantis, kad Vakarų parama Kijevui kaip nors pakito.

Rusijos ir Ukrainos prezidentai artimiausiomis savaitėmis turi susitikti Paryžiuje. Susitikime taip pat turi dalyvauti Prancūzijos prezidentas ir Vokietijos kanclerė; jo metu bus siekiama pažangos dėl daugiau kaip penkerius metus trunkančio konflikto Rytų Ukrainoje su prorusiškais separatistais.

Toks viršūnių susitikimas bus pirmas po trejų metų pertraukos ir yra rengiamas prancūzų prezidentui Emmanueliui Macronui (Emanueliui Makronui) raginant persvarstyti santykius su Rusija.

Kai kurie ukrainiečių politikai ir žiniasklaidos priemonės nuogąstauja, kad Vakarai pavargo nuo užsitęsusios Ukrainos krizės ir spaus V. Zelenskį padaryti nenaudingų nuolaidų Rusijai.

Tarp didžiausią kontroversiją keliančių viršūnių susitikimo temų bus vietos rinkimų organizavimas separatistų regione.

„Laisvi ir teisingi rinkimai gali vykti tik laisvoje, teisingoje ir saugioje aplinkoje, – sakė JAV specialusis pasiuntinys Ukrainai Kurtas Volkeris. – Tai reiškia, kad Rusija ir jos įgaliotiniai negali kontroliuoti tos aplinkos.“

Ukraina ir Vakarų šalys kaltina Rusiją teikiant karinę paramą separatistams Rytų Ukrainoje ir de facto kontroliuojant tenykštę situaciją. Maskva tai neigia.

Santykius tarp buvusių sovietinių kaimynių beprecedentė krizė ištiko Rusijai 2014 metais aneksavus Ukrainos Krymo pusiasalį ir kiek vėliau kilus separatistiniam konfliktui, per kurį jau žuvo maždaug 13 tūkst. žmonių.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS