Kinija pritaria pastangoms nustatyti koronaviruso šaltinį | kl.lt

KINIJA PRITARIA PASTANGOMS NUSTATYTI KORONAVIRUSO ŠALTINĮ

Kinija yra „atvira“ tarptautiniam bendradarbiavimui nustatyti naujojo koronaviruso šaltinį, bet tyrimas privalo būti be „jokio politinio įsikišimo“, sekmadienį pareiškė kinų užsienio reikalų ministras Wang Yi (Vang I).

Ministras užsipuolė tai, ką pavadino JAV politikų pastangomis „sufabrikuoti gandų“ apie ligos sukėlėjo kilmę ir „stigmatizuoti Kiniją“.

JAV ir Australija pastarosiomis savaitėmis paragino ištirti pandemijos šaltinį.

Tiek JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas), tiek valstybės sekretorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas) yra apkaltinę Kiniją skaidrumo stoka šiuo klausimu ir kelis kartus skelbė teoriją, kad virusas atsirado Kinijos maksimalaus saugumo laboratorijoje.

Dauguma mokslininkų mano, kad virusas persidavė iš gyvūnų žmonėms, galbūt iš turgaus centriniame Kinijos mieste Uhane, kuriame parduodama egzotinių gyvūnų mėsa.

„Kinija yra atvira bendradarbiavimui su tarptautine mokslo bendruomene, siekiant išsiaiškinti viruso šaltinį“, – sakė Wang Yi spaudos konferencijoje, surengtoje Kinijos parlamento – Nacionalinio Liaudies Kongreso – kasmetinės sesijos paraštėse.

„Tuo pat metu mes manome, kad tai turėtų būti profesionalu, sąžininga ir konstruktyvu“, – pridūrė jis.

„Sąžiningumas reiškia, kad procese neturi būti jokio politinio įsikišimo, [turi būti] gerbiamas visų šalių suverenitetas ir prieštaraujama bet kokiai kaltės prezumpcijai“, – sakė ministras.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) taip pat paragino Pekiną pakviesti juos ištirti viruso šaltinį, o Kinija pasiūlė, kad „visuotinis atsakas“ į COVID-19 turėtų būti vertinamas tik pasibaigus pandemijai.

PSO narės antradienį priėmė rezoliuciją, kad būtų apžvelgtas tarptautinis pandemijos valdymas.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

kinija

stiprina savo karine galia pasaulio pagalba,o pasaulio salys tik vepso ,kaip kinija stipreja ekonomiskai ir darosi vis galingesne ...... !

Kęstas

Kinijos laikas pasibaigė. Net ir Europoje. Prancūzijos prezidentas Macronas pirmadienį dar kartą peržiūrėjo praėjusios krizės epizodą, primindamas, kaip taupymo programos paskatino pažeidžiamas šalis parduoti didelę infrastruktūros dalį ne Europos valstybėms, pavyzdžiui, Graikijos uostai atiteko Kinijos valstybinėms bendrovėms. Šie pardavimai susilpnino Europos suverenitetą ir, jo teigimu, buvo „strateginė klaida“. Savo ruožtu ponia Merkel, taip pat einanti prie naujų prioritetų, kurių tikimasi iš pasaulio po Covido, pažymėjo, kad Europos konkurencijos politika suteikė Kinijai, JAV ir Pietų Korėjai galimybę sukurti pasaulio pramonės čempionus. Dabar atėjo laikas, pasak jos, kurti „Europos čempionus“. Nuorodas ir platesnį aptarimą galima rasti, guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS