Kinija žada imtis ryžtingų ir griežtų priemonių dėl Taivano viceprezidento sustojimo JAV | kl.lt

KINIJA ŽADA IMTIS RYŽTINGŲ IR GRIEŽTŲ PRIEMONIŲ DĖL TAIVANO VICEPREZIDENTO SUSTOJIMO JAV

Kinija sekmadienį pažadėjo imtis ryžtingų ir griežtų priemonių dėl Taivano viceprezidento Williamo Lai (Viljamo Lai) savaitgalio sustojimo Jungtinėse Valstijose ir sakė šią kelionę sakė atidžiai stebinti.

W. Lai, kuris laikomas vienu favoritų kitais metais vyksiančiuose Taivano prezidento rinkimuose, oficialiai tik tranzitu sustojo Jungtinėse Valstijose pakeliui į Paragvajų, kur dalyvaus išrinktojo prezidento Santiago Penos (Santjago Penjos) inauguracijoje. Dar vienas sustojimas JAV numatytas iš ten grįžtant.

Kinija, kuri laiko Taivaną savo dalimi ir žada vieną dieną užimti demokratinę salą – jei reikės, jėga, – padidino politinį bei karinį spaudimą.

„Kinija atidžiai stebi situacijos raidą ir imsis ryžtingų ir griežtų priemonių nacionaliniam suverenitetui ir teritoriniam vientisumui apsaugoti“, – internete paskelbtame pareiškime teigė neįvardytas Užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai.

W. Lai daug atviriau pasisako už nepriklausomybę nei Taivano prezidentė Tsai Ing-wen (Cai Ingven), kurios atžvilgiu Pekinas jau dabar yra priešiškai nusiteikęs, nes ji nepripažįsta jo požiūrio, kad sala yra Kinijos dalis.

Harvarde išsilavinimą įgijęs gydytojas, tapęs politiku, anksčiau save apibūdino kaip „pragmatišką Taivano nepriklausomybės šalininką“, o šią savaitę kalbėdamas su vietos televizijos kanalu pakartojo, kad Taivanas „nėra Kinijos Liaudies Respublikos (KLR) dalis“.

„Kinijos Respublika ir KLR nėra pavaldžios viena kitai“, – sakė jis, pavartodamas oficialų Taivano pavadinimą.

Sekmadienį nusileidęs Niujorke, W. Lai socialiniame tinkle „X“ parašė: „Džiaugiuosi atvykęs į Didįjį obuolį, laisvės, demokratijos ir galimybių simbolį.“

Jis pridūrė, kad oro uoste jį pasitiko Amerikos instituto Taivane, faktinės Jungtinių Valstijų ambasados saloje, atstovai.

„Nekantriai laukiu susitikimų su draugais ir tranzitinio sustojimo programų Niujorke“, – rašė viceprezidentas.

Tikimasi, kad W. Lai toliau vyks į Paragvajų, o grįždamas atgal užsuks į San Fransiską.

Prieš W. Lai išvykimą Kinijos kariuomenės įsiveržimai į vandenis ir oro erdvę aplink Taivaną, kurie pastaraisiais metais vyksta beveik kasdien, buvo didesnio masto nei įprastai.

Trečiadienį Gynybos ministerija pranešė, kad per vieną parą aplink salą buvo aptikti 33 Kinijos karo lėktuvai ir šeši laivai.

„Kinija griežtai prieštarauja bet kokiems oficialiems JAV ir Taivano mainams, ryžtingai priešinasi separatistų, siekiančių Taivano nepriklausomybės, įvažiavimui į JAV bet kokiu pavadinimu ir dėl bet kokios priežasties, ir griežtai prieštarauja bet kokiems oficialiems JAV vyriausybės ir Taivano pusės kontaktams“, – sakė Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai.

„Kinija reiškia didelį nepasitenkinimą ir griežtai smerkia JAV primygtinį reikalavimą organizuoti Williamo Lai „tranzitą“ į JAV“, – pridūrė atstovas spaudai, pavadindamas W. Lai problemų kėlėju.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

??? kom

parazitai??? iki isproteimo nors ? ar gali klonas isprotet jei tai tiesiog programa p=0

SUSIJUSIOS NAUJIENOS