Kinijos prekybos milžinė „Alibaba“ kratosi kaltinimų, kad padeda valdžiai sekti uigūrus | kl.lt

KINIJOS PREKYBOS MILŽINĖ „ALIBABA“ KRATOSI KALTINIMŲ, KAD PADEDA VALDŽIAI SEKTI UIGŪRUS

Kinijos technologijų milžinė „Alibaba“ siekia atsiriboti nuo jos  debesų kompiuterijos padalinio sukurtos veidų atpažinimo programinės įrangos funkcijos, galinčios padėti vartotojams identifikuoti uigūrų etninės mažumos narius.

Šią savaitę pasirodžius straipsniui apie tokią programinės įrangos funkciją, „Alibaba“ tapo dar viena kinų korporacija, siejama su kontroversija dėl Kinijos elgesio su uigūrais.

Vėlai ketvirtadienį internete paskelbtame pareiškime „Alibaba“ nurodo, kad „sunerimo sužinojusi“ apie „Alibaba Cloud“ sukurtą funkciją.

Ši funkcija buvo tik testuojama, jokie vartotojai jos neįdiegė, nurodė „Alibaba“ ir pridūrė, kad „eliminavo bet kokias etnines žymas“ savo produktams.

„Neleidžiame ir neleisime, kad mūsų technologija būtų naudojama prieš konkrečias etnines grupes ar toms grupėms identifikuoti“, – sakoma kompanijos pareiškime.

Uigūrų, kurių dauguma yra musulmonai, klausimas kaip grėsmė pakibo virš kinų kompanijų, pasauliui vis griežčiau kritikuojant Pekino politiką Sindziango regione Kinijos šiaurės vakaruose.

Žmogaus teisių gynimo grupių teigimu, iki milijono uigūrų ir kitų mažumų, daugiausia musulmoniškų, atstovų yra laikomi internuotųjų asmenų stovyklose.

Pekinas iš pradžių neigė tokių stovyklų egzistavimą, bet dabar jas vadina profesinio rengimo centrais, skirtais kovai su musulmonų radikalizmo ir separatizmo tendencijomis. Anot oficialiojo Pekino, žmonės čia mokosi savanoriškai ir įgyja geresnes įsidarbinimo galimybes.

Tiurkų kilmės uigūrai dešimtmečius reiškia nepasitenkinimą Kinijos kontrole ir šis pyktis periodiškai prasiverždavo kruvinu smurtu.

Išlaidos sekimui Sindziange pastaraisiais metais labai išaugo. Priežastimi nurodant terorizmo prevenciją visoje provincijoje atsirado veidų ir akies rainelių atpažinimo įrenginių, DNR paėmimo įrangos, pasitelkiamas dirbtinis intelektas.

Vašingtonas pernai įtraukė į „juoduosius sąrašus“ aštuonias kinų technologijų firmas, įtariamas ryšiais su sekimu.

Praėjusią savaitę JAV įsikūrusi sekimo tyrimų firma IPVM paskelbė, kad Kinijos telekomunikacijų kompanija „Huawei“ dalyvavo testuojant veidų atpažinimo programinę įrangą, kuri galėtų siųsti įspėjimus policijai atpažinusi uigūrų veidus.

„Huawei“ šiuos pranešimus paneigė.

Tačiau po dviejų dienų ispanų futbolo klube „Barcelona“ žaidžiantis Antoine'as Griezmannas (Antuanas Grizmanas) paskelbė, kad dėl minėto pranešimo nutraukia reklamos sutartį su „Huawei“.

„Alibaba“ yra Kinijos didžiulio elektroninės prekybos sektoriaus lyderė ir išplėtė savo veiklą į debesų kompiuterijos, fizinių parduotuvių, pristatymo paslaugų sritis, taip pat plečiasi užsienyje. Kompanija stengiasi kurti džiugų pasaulinį įvaizdį, kurį įkūnija po pasaulį keliaujantis kompanijos įkūrėjas, buvęs jos valdybos pirmininkas milijardierius Jackas Ma.

Didėjant įtampai tarp JAV ir Kinijos, prezidento Donaldo Trumpo administracija dėl įtariamo susimokymo su Kinijos valstybės saugumo aparatu įvedė virtinę sankcijų „Huawei“ ir užsiminė, kad darys spaudimą kitoms kompanijoms, tarp kurių gali būti ir „Alibaba“.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Sendien

Komunistines kinijos koncentracijos stovyklos pasauliui nerupi kaip nerupejo holokaustas ir gulagai kur buvo izudyti milijonai zmoniu sendienine kinija vygdo ta pati holokausta zudo ir vygdo nusikaltimus zmoniskumui bet pasauliui tai ne motais neparanku Kinija globalistu veliavnesiai apkrete visa pasauli koronos virusu sendien juokiasi is uzkrestu saliu ir kisasi i uzsienio saliu valdymus

SUSIJUSIOS NAUJIENOS