Kinijos valstybinė televizija atšaukia NBA draugiškų rungtynių transliacijas | kl.lt

KINIJOS VALSTYBINĖ TELEVIZIJA ATŠAUKIA NBA DRAUGIŠKŲ RUNGTYNIŲ TRANSLIACIJAS

Kinijos valstybinis transliuotojas antradienį paskelbė, kad „tuojau pat sustabdys“ planus transliuoti dvejas NBA draugiškas rungtynes, kurios Kinijoje turi įvykti šią savaitę.

Pranešimas pasirodė didėjant triukšmui po vienos NBA komandos vadovo tviterio žinutės, kuria buvo pareikšta parama protestuotojams Honkonge.

„Manome, kad bet kokie komentarai, kuriais metamas iššūkis nacionaliniam suverenumui ir socialiniam stabilumui, nepriklauso žodžio laisvės sričiai“, – savo paskyroje socialiniame tinkle nurodė Kinijos centrinė televizija (CCTV).

„Todėl CCTV sporto kanalas nusprendė tuojau pat sustabdyti planus transliuoti NBA ikisezonines (Kinijos varžybas) ir tuojau pat įvertins visą bendradarbiavimą ir bendravimą, susijusius su NBA“, – sakoma pareiškime.

JAV krepšinio lyga priešiškos reakcijos Kinijoje sulaukė dėl praėjusią savaitę socialiniame tinkle „Twitter“ pasirodžiusios „Houston Rockets“ generalinio direktoriaus Darylo Morey (Darilo Morio) žinutės, kurioje buvo reiškiama parama protestuotojams pusiau autonominiame Honkonge, rengiantiems vis smurtingesnes demonstracijas ir reikalaujantiems daugiau laisvių.

CCTV kalbėjo apie dvi metines NBA draugiškas rungtynes Kinijoje, kuriose varžysis „Los Angeles Lakers“ ir „Brooklyn Nets“.

Ketvirtadienį komandos turi žaisti Šanchajuje, o šeštadienį – Kinijos pietuose esančiame Šendžene.

CCTV nepaminėjo būsimojo sezono rungtynių ir nepateikė daugiau jokių detalių dėl savo planų persvarstyti visus ryšius su NBA.

CCTV sprendimas yra naujausias požymis, kad NBA gali patirti nemenką žalą itin svarbioje Kinijos rinkoje.

CCTV ir „Tencent Holdings“, kuri Kinijoje internetu transliuoja NBA varžybas, jau anksčiau paskelbė, kad sustabdys planus transliuoti „Houston Rockets“ rungtynes. Rėmėjai, tarp jų sportinės aprangos kompanija „Li Ning“ ir bankas „Shanghai Pudong Development Bank“, taip pat paskelbė, kad sustabdys bendradarbiavimą su šiuo klubu.

„Brooklyn Nets“ žaidėjai, vadovai ir NBA pareigūnai antradienį po pietų turėjo pasirodyti reklamos renginyje vienoje Šanchajaus pradinių mokyklų, bet lyga nepateikdama paaiškinimo staiga atšaukė renginį, iki jo likus vos dviem valandoms.

NBA atstovai kol kas neatsakė į AFP klausimus, ar „Los Angeles Lakers“ ir „Brooklyn Nets“ rungtynės bus atšauktos.

NBA išreiškė apgailestavimą dėl D. Morey tviterio žinutės, bet komisaras Adamas Silveris pirmadienį tvirtino, kad lyga remia jo teisę reikšti savo nuomonę.

„Mes labai nepatenkinti [A. Silverio] komentarais ir jiems nepritariame“, – sakoma CCTV pareiškime.

NBA vadovas: lyga neatsiprašys už žinutę

NBA nevaržys išraiškos laisvės ir neatsiprašys už klubo „Houston Rockets“ vadovo tviterio žinutę, sukėlusią Kinijos nepasitenkinimą, antradienį pareiškė organizacijos komisaras.

NBA vadovas Adamas Silveris pareiškė, kad organizacija ir toliau „palaikys išraiškos laisvę ir, žinoma, NBA bendruomenės išraiškos laisvę“.

„Morey naudojasi šia teise“, – A. Silveris sakė spaudos konferencijoje Japonijoje, kur jo klubas šią savaitę žais dvejose draugiškose rungtynėse.

„NBA nesuteiks sau teisės reguliuoti, ką šiais klausimais kalba arba ko nekalbės žaidėjai, darbuotojai ir komandos savininkai. Mes paprasčiausiai negalime taip elgtis“, – sakoma prieš spaudos konferenciją paskelbtame A. Silverio pareiškime.

Tą pačią mintį jis pakartojo ir žurnalistams.

„Mes neatsiprašome už tai, kad Darylas naudojosi savo išraiškos laisve“, – sakė NBA vadovas. Jis pridūrė „apgailestaujantis“, kad dėl šios žinutės  „nuliūdo tiek daug žmonių, įskaitant milijonus mūsų gerbėjų“.

Kinija yra didžiausia NBA rinka už Jungtinių Valstijų ribų, ir „Houston Rockets“ ten buvo labai populiarus, kaip ir legendinis kinų krepšininkas Yao Mingas (Jao Mingas), kurį, pasak A. Silverio, „ypač nuliūdino“ D. Morey žinutė.

A. Silveris pripažino, kad šis nesutarimas turėjo rimtų pasekmių – gerokai aptemdė kelionę, turėjusią padidinti NBA populiarumą Japonijoje ir Kinijoje – tačiau organizacijai teks „susigyventi su šiomis pasekmėmis“.

„Tai nėra tai, ko mes tikėjomės, gaila, bet jeigu tokios yra mūsų vertybių laikymosi pasekmės, mes vis tiek manome, kad mums iš esmės svarbu laikytis tų vertybių“, – pridūrė jis.

A. Silveris sakė, kad supranta, jog D. Morey žinutė, kuri vėliau buvo ištrinta, „palietė tai, ką aš pavadinčiau politiškai pavojinga problema“.

„Žinoma, norėčiau, kad su NBA susiję žmonės būtų neabejingi kitų žmonių kultūroms, tačiau manau, kad šis pasakymas dar nereiškia, kad mes ruošiamės varžyti jų kalbos laisvę“, – kalbėjo NBA vadovas.

„Būdami pasaulinis verslas mes visada turime stebėti vietos tradicijas, vietos papročius, bet tai nėra reguliuojama“, – pridūrė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Audrius

Kinai sau be galo daug leidžia. Matyt Trumpas teisus, sakydamas kad reikia išsekinti pinigų upes į Kiniją.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS