Per kinų užsienio reikalų ministro vizitą Europoje dominuos Ukrainos klausimas | kl.lt

PER KINŲ UŽSIENIO REIKALŲ MINISTRO VIZITĄ EUROPOJE DOMINUOS UKRAINOS KLAUSIMAS

Pekinas pirmadienį pranešė, kad Kinijos užsienio reikalų ministras Qin Gangas (Čin Gangas) šią savaitę apsilankys Europoje, Kinijai siekiant tarpininkauti sprendžiant konfliktą Ukrainoje ir atkurti ryšius su senuoju žemynu.

Pekinas stengiasi parodyti save kaip neutralią šalį kalbant apie Rusijos karą prieš savo provakarietišką kaimynę, o praėjusį mėnesį prezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas) pirmą kartą nuo Maskvos invazijos pradžios pasikalbėjo su Ukrainos lyderiu Volodymyru Zelenskiu.

Tačiau neseniai Kinijos ambasadoriaus Prancūzijoje išsakyti komentarai, kuriuose jis suabejojo buvusių sovietinių valstybių suverenumu, sukėlė abejonių dėl Pekino neutralios pozicijos, o Jungtinės Valstijos ir NATO skeptiškai įvertino Pekino 12 punktų dokumentą dėl karo užbaigimo.

Qin Gangas atvyksta po kelių aukšto lygio Europos pareigūnų, visų pirma Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono (Emaniuelio Makrono) ir Vokietijos užsienio reikalų ministrės Annalenos Baerbock (Analenos Bėrbok), vizitų į Kiniją.

Svarbu palaikyti nuolatinį dialogą su Kinija, kuri yra viena svarbiausių tarptautinės politikos ir pasaulio ekonomikos veikėjų.

Nuo pirmadienio iki penktadienio Qin Gangas susitiks su kolegėmis iš Vokietijos, Prancūzijos ir Norvegijos, sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Wang Wenbinas (Vang Venbinas).

Tikimasi, kad Qin Gangas ir Prancūzijos URM vadovė Catherine Colonna (Katrin Kolona) „nuodugniai pasikeis nuomonėmis dėl praėjusį mėnesį abiejų valstybių vadovų pasiekto konsensuso įgyvendinimo“, pirmadienį spaudos konferencijoje sakė Wang Wenbinas.

Jie taip pat „skatins visapusišką strateginę Kinijos ir Prancūzijos partnerystę nuolat siekti naujų aukštumų“, nurodė jis.

Vokietijos užsienio reikalų ministerija patvirtino, kad Qin Gangas antradienį Berlyne surengs derybas su A. Baerbock. Ministerijos atstovas spaudai Christoferis Burgeris (Kristoferis Biurgeris) eilinėje spaudos konferencijoje sakė, kad karas Ukrainoje „yra labai svarbus mūsų užsienio politikos prioritetas visose mūsų derybose“.

Jis sakė, kad Berlynas mano, jog „Kinijai tenka svarbus vaidmuo šiuo klausimu, ir šiuo atžvilgiu manęs nenustebintų, jei šis klausimas vėl būtų iškeltas“.

Paryžiaus pareigūnai sakė, kad trečiadienį Qin Gangas susitiks su Prancūzijos užsienio reikalų ministre.

Norvegijos užsienio reikalų ministrė Anniken Huitfeldt (Aniken Huitfeldt) sakė, kad Qin Gango vizitas leis šalims aptarti klausimus, susijusius su bendrais interesais.

„Svarbu palaikyti nuolatinį dialogą su Kinija, kuri yra viena svarbiausių tarptautinės politikos ir pasaulio ekonomikos veikėjų“, – sakė norvegų diplomatijos vadovė.

Penktadienį Qin Gangas susitiks su ministru pirmininku Jonu Gahru Store (Jonu Gahru Stioru), nurodė ji.

„Jokia kita šalis neturi didesnės įtakos Rusijai“

Qin Gango vizitas vyks po to, kai Pekinas dar kartą pareiškė, kad gerbia visų buvusių sovietinių šalių suverenitetą. Tai įvyko po Kinijos pasiuntinio Paryžiuje Lu Shaye (Lu Šaje) komentarų, esą po Sovietų Sąjungos žlugimo atsiradusios šalys „neturi veiksmingo statuso pagal tarptautinę teisę“.

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis (Žozefas Borelis) teigė, kad Pekinas vėliau tinkamai paaiškino šį klausimą ir kad Kinija nekvestionuoja buvusių sovietinių valstybių suverenumo.

Xi Jinpingas pasikalbėjo telefonu su V. Zelenskiu netrukus po to, kai kilo triukšmas dėl Lu Shaye komentarų, ir tai buvo beveik valandą trukusi diskusija, kurios metu kinų lyderis, kaip pranešama, pasisakė už taikos derybas.

Šis pokalbis paskatino Rusijos kaltinimus, esą Ukraina kenkia pastangoms nutraukti kovas.

Vasarį paskelbtą Pekino 12 punktų „pozicijos dokumentą“ daugelis Vakarų šalių vyriausybių vertino kaip palankų Rusijai. Kovą įvykęs Xi Jinpingo vizitas į Maskvą ir susitikimas su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu taip pat sulaukė plačios kritikos.

Pekinas teigia, kad karo Ukrainoje klausimu yra neutralus. Xi Jinpingas nepasmerkė Rusijos invazijos, tačiau Vakarų valstybės vis labiau spaudė Kinijos vadovą pasinaudoti savo įtaka Maskvai.

Praėjusį mėnesį lankydamasi Pekine A. Baerbock paragino Kiniją paprašyti Rusijos nutraukti karą Ukrainoje ir sakė, kad „jokia kita šalis neturi didesnės įtakos Rusijai“.

Ji taip pat sakė, kad išreiškė susirūpinimą dėl žmogaus teisių klausimų ir įspėjo apie įtampos dėl Taivano didėjimo pavojų.

Jos vizitas Kinijos sostinėje įvyko praėjus savaitei po E. Macrono ir Europos Komisijos vadovės Ursulos von der Leyen (Urzulos fon der Lajen) apsilankymo. Jie taip pat paragino Pekiną atlikti svarbesnį vaidmenį sprendžiant krizę Ukrainoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Jonas

Azijietiškas veidmainiavimas negalima pasitikėti

SUSIJUSIOS NAUJIENOS