Kremlius: nepaisant Baltarusijos grasinimo, dujų tiekimas Europai nenutrūks | kl.lt

KREMLIUS: NEPAISANT BALTARUSIJOS GRASINIMO, DUJŲ TIEKIMAS EUROPAI NENUTRŪKS

Kremlius penktadienį pareiškė, kad ir toliau tieks dujas Europai, nors išvakarėse Rusijos sąjungininkės Baltarusijos autoritarinis prezidentas Aliaksandras Lukašenka pagrasino sustabdyti rusiškų gamtinių dujų tiekimą per savo šalį, atsakant į bet kokias naujas Bendrijos sankcijas dėl migrantų krizės.

„Rusija buvo, yra ir bus šalis, kuri vykdo visus įsipareigojimus aprūpinti Europos vartotojus dujomis ir vykdyti sutartinius įsipareigojimus. Rusijos, kaip tiekėjos, patikimumas pagal esamas ir būsimas sutartis nekelia abejonių“, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas ir pridūrė, kad A. Lukašenka nederino savo pareiškimo su Maskva.

A. Lukašenka ketvirtadienį pagrasino blokuoti gamtinių dujų tiekimą Europai atsakant į bet kokias naujas sankcijas dėl migrantų krizės jo šalies pasienyje su Europos Sąjungos nare Lenkija.

Jis užsiminė, kad Baltarusija galėtų uždaryti dujų tranzitą iš Rusijos į Europos Sąjungą per dujotiekį Jamalas–Europa.

Tačiau D. Peskovas penktadienį patikino, jog Rusija ir toliau vykdys savo įsipareigojimus energetikos srityje.

„Norėčiau priminti apie prezidento V. Putino pareiškimą, kad Rusija visada vykdė savo įsipareigojimus pagal sutartis. Kad ir kaip tai kam nors nepatiktų, bet Rusija buvo, yra ir galbūt liks Europos žemyno energetinio saugumo garante“, – pareiškė Kremliaus atstovas.

Jis pareiškė, kad Maskva tokios politikos laikysis nepriklausomai nuo Minsko veiksmų.

Tranzitinis dujotiekis Jamalas–Europa, taip pat ir jo atkarpa Baltarusijoje, yra Rusijos valstybės kontroliuojamo dujų giganto „Gazprom“ nuosavybė. Jis taip pat yra Baltarusijos magistralinių dujotiekių operatorės „Gazprom transgaz Belarus“ savininkas, ją iš Baltarusijos valstybės už 5 mlrd. JAV dolerių dalimis nupirkęs 2007–2011 metais.

„Gazprom transgaz Belarus“ yra gamtinių dujų importuotoja į Baltarusiją, užtikrina jų tranzitą per Baltarusiją į Rusijos Kaliningrado sritį, Lietuvą, Lenkiją ir Ukrainą visais kitais nei Jamalas–Europa vamzdynais.

Migrantai jau keli mėnesiai bando kirsti Baltarusijos ir Lenkijos sieną, bet šią savaitę krizė komplikavosi – šimtai migrantų koordinuotai bandė prasiveržti pro sienos užtvaras. Lenkų pasieniečiai šiuos bandymus atrėmė.

Vakarų vyriausybės kaltina autoritarinį A. Lukašenką apgaulingais pažadais prisiviliojus šiuos žmones į savo šalį ir siunčiant juos veržtis pro Lenkijos ir kitų kaimyninių ES šalių sienas, keršijant už Bendrijos įvestas sankcijas Minsko režimui dėl susidorojimo su opozicija.

Trečiadienį Europos Komisijos (EK) pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) sakė, kad ES dėl šios krizės kitą savaitę įves daugiau sankcijų Baltarusijai.

Lenkija kaltina Minską, bauginimais verčiantį migrantus pažeisti sieną, „valstybiniu terorizmu“.

Baltarusija savo ruožtu apkaltino migrantų neįsileidžiančią Lenkiją tarptautinių normų pažeidimais ir jų varymu atgal į Baltarusiją smurtinėmis priemonėmis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS