Latvija neribotam laikui sustabdo vizų išdavimą Rusijos piliečiams | kl.lt

LATVIJA NERIBOTAM LAIKUI SUSTABDO VIZŲ IŠDAVIMĄ RUSIJOS PILIEČIAMS

Latvijos ambasada Rusijoje neribotam laikui sustabdė šios šalies piliečių prašymų išduoti vizas priėmimą, išskyrus atvejus, kai vizos būtinos norint dalyvauti artimo giminaičio laidotuvėse, pranešė ambasada.

Latvijos ambasada Rusijoje neribotam laikui sustabdė šios šalies piliečių prašymų išduoti vizas priėmimą, išskyrus atvejus, kai vizos būtinos norint dalyvauti artimo giminaičio laidotuvėse, pranešė ambasada.

Netrukus po Rusijos įsiveržimo į Ukrainą Latvija nutraukė vizų išdavimą Rusijos piliečiams, bet taikė išimtis atvejams, susijusiems su konkrečiais humaniškais sumetimais. Išimtiniais atvejais Latvijos vizos būdavo išduodamos rusų žurnalistams, dėl cenzūros ir įvestos baudžiamosios atsakomybės Rusijoje nebegalėjusiems dirbti savo šalyje.

Iki rugpjūčio pradžios Latvijos diplomatinėse atstovybėse buvo išduotos vizos 247-iems nepriklausomų Rusijos žiniasklaidos priemonių darbuotojams ir 206 jų šeimų nariams.

Nuo vasario 25-osios iki liepos 26-osios Latvijos atstovybėse Rusijos piliečiams buvo išduotos dar 654 vizos, susietos su giminaičių liga ar būtinybe dalyvauti laidotuvėse, taip pat vizos rusams, kurie yra Latvijos ar kitų Europos Sąjungos valstybių piliečių šeimos nariai. Bendrai šiuo periodu Rusijos piliečiams išduotos 1 107 vizos.

Užsienio reikalų ministro atstovas Martinas Dregeris BNS sakė, kad dėl besitęsiančių Rusijos karinių veiksmų Ukrainoje Latvijos diplomatinės ir konsulinės atstovybės užsienyje nuo rugpjūčio 4 dienos laikinai sustabdė vizų išdavimą Rusijos piliečiams visais atvykimo tikslais, išskyrus atvejus, kai viza reikalinga norint dalyvauti artimo giminaičio laidotuvėse.

Jis pažymėjo, kad nuo vasario 24 dienos, kai prasidėjo Rusijos karinė agresija prieš Ukrainą, praėjo pakankamai laiko, kad dauguma Rusijos nepriklausomų žiniasklaidos priemonių savo profesinę veiklą perkeltų už Rusijos ribų.

Pavyzdžiui, iš Maskvos į Latviją persikėlė „The Washington Post“, „Current Times“, „Deutche Welle“, BBC, „TV Rain“ („Dožd“, „Lietus“) ir kitų žiniasklaidos priemonių atstovai, šiuo metu negalintys užsiimti profesine veikla Rusijoje.

M. Dregerio teigimu, laikinai sustabdytas ir Rusijos žiniasklaidos darbuotojų prašymų išduoti vizą priėmimas.

Valstybės saugumo tarnyba (VST) pabrėžia, kad dabartinėmis geopolitinėmis sąlygomis, kai Rusija tęsia karą Ukrainoje ir agresyvią užsienio politiką Vakarų šalių atžvilgiu, ji drauge su Valstybės sienos apsaugos tarnyba, policija ir Pilietybės ir migracijos reikalų valdyba griežčiau kontroliuoja Rusijos ir Baltarusijos piliečių atvykimą, be to, taiko kitas priemones, būtinas siekiant iki minimumo sumažinti rizikas nacionaliniam saugumui.

Šiuo metu rizika susijusi su bet kokių asmenų įvažiavimu iš šių šalių, nepriklausomai nuo tų asmenų profesijos, pažymi VST.

Pasak jos, Latvijoje pradėjus veikti rusiškoms žiniasklaidos priemonėms, gali padidėti Rusijos žvalgybos susidomėjimas jomis, be to, šių žiniasklaidos priemonių žurnalistai ilgai dirbo šalyje agresorėje, todėl neatmestina galimybė, kad kai kurie jų yra susiję su Rusijos specialiosiomis tarnybomis.

Gairės: Latvija, vizų išdavimas, karas Ukrainoje, Rusijos piliečiai, Latvijos ambasada Rusijoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS