Lenkijos susitarimai su JAV kompanijomis dėl AE statybos – po metų | kl.lt

LENKIJOS SUSITARIMAI SU JAV KOMPANIJOMIS DĖL AE STATYBOS – PO METŲ

Lenkija susitarimus su JAV kompanijomis dėl atominių elektrinių šalyje statybos gali patvirtinti 2021-ųjų pabaigoje, praneša Lenkijos radijas, remdamasis vyriausybės įgaliotuoju atstovu strateginei energetikos infrastruktūrai Piotru Naimsky.

Kaip BNS jau skelbė, kiek daugiau nei prieš mėnesį Lenkija ir JAV pasirašė tarpvalstybinį susitarimą dėl bendradarbiavimo plėtojant Lenkijos branduolinės energetikos programą.

P. Naimsky Lenkijos radijui sakė, jog konkrečius pasiūlymus dėl branduolinių jėgainių Lenkijoje statybos JAV kompanijos pateiks maždaug po metų, o juos svarstys ministrų kabinetas.

„JAV – tai partnerės, kurios ne tik pas mus pastatytų AE, bet ir bendradarbiautų kituose branduolinės energetikos plano įgyvendinimo etapuose. Mes norime turėti partnerį, kuris kartu su mumis prisiimtų atsakomybę“, – pabrėžė jis.

P. Naimsky pridūrė, kad toks partneris turėtų šiek tiek mažiau nei pusę AE operatorės akcijų, tačiau dėl to kol kas nėra apsispręsta.

„Mes siekiame, kad Lenkijos valstybės balsas šiame sektoriuje būtų lemiamas“, – sakė jis.

Pirmosios branduolinės jėgainės Lenkijoje statyba gali būti pradėta 2026 metais, o pirmasis jos reaktorius parengtas naudoti iki 2033-ųjų. Antroji jėgainė gali būti pradėta statyti 2032 metais, o jos pirmasis reaktorius įjungtas 2039-aisiais.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Skaitytojas

Būtų ir Lietuvoj stovėjusi japoniška Hitachi AE, bet runkeliai referendume nubalsavo prieš.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS