Kyjive viešintis D. Tuskas: Rusijos karas Ukrainoje yra kova tarp gėrio ir blogio | kl.lt

KYJIVE VIEŠINTIS D. TUSKAS: RUSIJOS KARAS UKRAINOJE YRA KOVA TARP GĖRIO IR BLOGIO

Lenkijos ministras pirmininkas Donaldas Tuskas, pirmadienį viešėdamas Kyjive, pareiškė, kad jau beveik dvejus metus trunkanti Rusijos plataus masto invazija į Ukrainą yra kova „tarp gėrio ir blogio“.

D. Tuskas, kuris praėjusių metų pabaigoje pradėjo vadovauti Lenkijos vyriausybei, pažadėjo padaryti viską, kad padėtų savo kaimynei laimėti karą.

„Nesigėdiju vartoti šių didelių žodžių: būtent čia, Ukrainoje, yra pasaulinis frontas tarp gėrio ir blogio“, – sakė D. Tuskas per spaudos konferenciją kartu su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu.

Lenkija yra viena iš ištikimiausių Ukrainos sąjungininkų nuo 2022-ųjų, kai Maskva į kaimyninę šalį pasiuntė savo karius.

Tačiau antroje 2023-iųjų pusėje, kai Lenkiją vis dar valdė dešinioji vyriausybė, tarp abiejų šalių kilo nesutarimų ekonominiais klausimais.

Proeuropietiškai liberaliai koalicijai vadovaujantis D. Tuskas patvirtino, kad parama Kyjivui bus tęsiama.

„Lenkija ir toliau darys viską, kas nuo mūsų priklauso, kad padidintų Ukrainos galimybes laimėti šį karą“, – sakė premjeras. 

Jis pridūrė, kad ant kortos pastatytas ir Lenkijos saugumas.

„Tai darome dėl moralinių priežasčių, bet taip pat ir dėl Lenkijos valstybės saugumo“, – pirmadienį Kyjive sakė D. Tuskas.

„Prezidentas Zelenskis puikiai žino, kad Lenkijoje šiuo metu yra daug emocijų, politinių konfliktų. Tokia yra demokratija, ką tik įvyko labai emocingi rinkimai“, – teigė jis, tačiau pridūrė, kad kalbant apie vieną dalyką, atrodo, visi sutaria.

Kartu ieškosime finansavimo ir nevengsime komercinių principų, kai kalbama apie Lenkijos tiekimą Ukrainai.

„Ukrainą jos kovoje su Rusija reikia paremti visomis įmanomomis priemonėmis, nes ant kortos taip pat pastatytas lenkų tautos ir Lenkijos valstybės saugumas, – kalbėjo lenkų premjeras. – Būtent tai šiandien ir pareiškiau ponui prezidentui, kad Lenkija ir toliau darys viską, kas nuo jos priklauso, kad suteiktų Ukrainai daugiau galimybių laimėti šį karą.“

Pagalbos paketas

Susitikime D. Tuskas taip pat kritikavo kitus lyderius, kurie nesiima ryžtingų veiksmų dėl karo Ukrainoje, tačiau jų tiesiogiai neįvardijo.

„Šiandien kiekvienas laisvajame pasaulyje, kuris apsimeta esąs neutralus (...) nusipelno tamsiausios vietos politiniame pragare“, – pridūrė D. Tuskas.

Karui Ukrainoje tęsiantis jau beveik dvejus metus, šalis nerimauja, kad kai kurių Vakarų valstybių nuovargis nuo konflikto gali paveikti paramą Kyjivui.

Ukrainos lyderis savo ruožtu socialiniame tinkle „Telegram“ sakė: „Šiandien turėjome labai produktyvias derybas su ministru pirmininku Donaldu Tusku. Aptarėme visus mūsų dvišalių santykių aspektus.“

„Turime naują Lenkijos gynybos pagalbos paketą. Vertiname šią nuolatinę paramą. Yra nauja mūsų bendradarbiavimo forma siekiant didesnio masto ginklų pirkimo Ukrainos reikmėms – tai Lenkijos kreditas Ukrainai“, – teigė jis.

V. Zelenskis pridūrė, kad su D. Tusku taip pat aptartos būsimos bendros ginklų gamybos galimybės.

D. Tuskas atvyko į Ukrainos sostinę derybų su V. Zelenskiu ir Ukrainos ministru pirmininku Denysu Šmyhaliu, po kurių paskelbė, kad abi šalys susitarė dėl tolesnės paramos ukrainiečiams ginantis nuo Rusijos invazijos.

„Lenkija bus pasirengusi pagaminti ir paremti Ukrainą technine įranga ir įrenginiais, – po derybų spaudos konferencijoje sakė D. Tuskas. – Kartu ieškosime finansavimo ir nevengsime komercinių principų, kai kalbama apie Lenkijos tiekimą Ukrainai.“

Jis sakė, kad susitarimas padės abiejų šalių saugumui ir interesams.

„Taip pat aptarėme ir baigsime derybas dėl bendrų investicijų į ginklų ir šaudmenų gamybą, – tęsė D. Tuskas. – Lenkija jau daugelį metų kartoja žodžius: kiekviena Europos šalis, visa Europa ir Vakarai privalo atremti Rusijos keliamą grėsmę.“

Jis nurodė, kad Varšuva ir Kyjivas investuos į Lenkijos ir Ukrainos įmones, kurios, pasak ministro pirmininko, sieks padidinti Ukrainos, Lenkijos ir Europos gynybinius pajėgumus.

Gairės: Donaldas Tuskas, atvyko į Kyjivą, karas Ukrainoje, Volodymyras Zelenskis
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS