A. Lukašenka: Baltarusija siunčia daugiau karių prie Ukrainos sienos | kl.lt

A. LUKAŠENKA: BALTARUSIJA SIUNČIA DAUGIAU KARIŲ PRIE UKRAINOS SIENOS

Baltarusijos autoritarinis prezidentas Aliaksandras Lukašenka antradienį paskelbė įsakęs nusiųsti daugiau karių į šalies pietus, prie sienos su Ukraina.

Tačiau jis pridūrė, kad Baltarusijos – artimos Rusijos sąjungininkės – pajėgos nedalyvaus puolime Ukrainoje. Jo žodžius cituoja valstybinė naujienų agentūra BelTA.

Šeštą Rusijos invazijos į Ukrainą dieną A. Lukašenka per savo saugumo tarybos posėdį sakė, kad saugoti pietinių rajonų nusiųs penkias taktines kovos grupes.

Šiose grupėse bus šimtai karių, aprūpintų šarvuotosiomis transporto priemonėmis ir artilerija.

Sraigtasparniai ir karo lėktuvai jau saugo pietinę sieną, per posėdį informavo  A. Lukašenka.

Aiškindamas savo sprendimą nesiųsti karių į pačią Ukrainą, jis pasakė: „Tai ne mūsų darbas.“

A. Lukašenka taip pat sakė, kad siunčia karių į šalies vakarus, prie sienos su Lenkija.

„Jokiomis aplinkybėmis negalime leisti NATO pajėgų invazijos į Baltarusijos teritoriją ar menkiausios operacijos mūsų teritorijoje“, – sakė jis.

Praėjusią savaitę A. Lukašenka leido Rusijos pajėgoms naudotis Baltarusijos teritorija įsiveržimui į Ukrainą iš šiaurės.

Pirmadienį valdžia paskelbė, kad per ankstesnę dieną vykusį referendumą šaliai leista priimti nuolatiniam dislokavimui branduolinių ginklų ir Rusijos pajėgų. Tai reformų paketo, taip pat pratęsiančio A. Lukašenkos valdymą, dalis.

A. Lukašenka sakė paprašęs Rusijos prezidento Vladimiro Putino papildomų rusiškų priešlėktuvinių raketų S-400, kad jos būtų dislokuotos prie vakarinės sienos. Kažkiek šių raketų jau dislokuota prie pietinės sienos su Ukraina.

Ukrainos gynybos ministerija naktį į trečiadienį pareiškė, kad baiminasi išpuolio iš Baltarusijos.

„Baltarusijos kariams buvo paskelbtas aukštas parengties režimas ir jie sutelkti arčiausiai sienos su Ukraina esančiose srityse“, – sakoma ministerijos pranešime socialiniame tinkle „Facebook“.

Antradienio dieną Ukrainos žvalgyba pastebėjo orlaivių „reikšmingą veiklą“ pasienio zonoje, ten buvo pastebėtos transporto priemonių vilkstinės, gabenusios maistą ir amuniciją, sakoma pranešime.

Atsižvelgiant į šiuos judėjimus, Baltarusija „greičiausiai ateityje galėtų paremti Rusijos įsibrovėlius Rusijos ir Ukrainos kare“, perspėjo Gynybos ministerija.

„Raketų atakos prieš karinius ir civilius taikinius“ Ukrainoje „sistemingai“ buvo leidžiamos iš Baltarusijos teritorijos nuo Rusijos invazijos pradžios vasario 24 dieną, pridūrė ministerija.

Gairės: karas Ukrainoje, Aliaksandras Lukašenka, Baltarusijos kariai, Ukrainos siena
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS