A. Lukašenka pareikalavo, kad centrinis bankas skubiai sumažintų bazines palūkanas | kl.lt

A. LUKAŠENKA PAREIKALAVO, KAD CENTRINIS BANKAS SKUBIAI SUMAŽINTŲ BAZINES PALŪKANAS

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka iš centrinio banko vadovo Pavelo Kallauro pareikalavo skubaus bazinių palūkanų normos sumažinimo.

„Pažvelkite į refinansavimo normos dydį. Visos šalys ją aktyviai mažina, siekdamos gaivinti ekonomiką. Mūsų vartotojų kainų indeksas dabar atitinka socialinės ir ekonominės raidos prognozių parametrus, todėl bankų skolinimo kainas reikėtų mažinti aktyviau. Laukiu vyriausybės ir nacionalinio banko sprendimų, jų neatidėliojant – iki birželio pabaigos“, – centrinio banko vadovui paaiškino A. Lukašenka.

Prezidentas priminė, kad už bendrojo vidaus produkto ir šalies gyventojų pajamų augimą, taip pat už infliacijos ribojimą yra atsakingi vyriausybės ir centrinio banko vadovai.

Pastarąjį kartą bazinių palūkanų norma Baltarusijoje buvo pakoreguota nuo gegužės 20-osios – apkarpyta nuo 8,75 proc. iki 8,0 proc. metų palūkanų.

Nuo balandžio vidurio Baltarusijoje 90 dienų įvedus pagrindinių maisto produktų ir kai kurių kitų plataus vartojimo prekių „socialiai reikšmingų“ prekių valstybinį kainų reguliavimą, metų (12 mėnesių) infliacija gegužę nukrito iki 4,9 procento.

Šį infliacijos rodiklį ties 5 proc. siekiantis išlaikyti Baltarusijos nacionalinis (centrinis) bankas kitą bazinių palūkanų dydžio svarstymą yra numatęs rugpjūčio 12-ąją.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS