A. Lukašenka pirmadienį susitiks derybų su V. Putinu | kl.lt

A. LUKAŠENKA PIRMADIENĮ SUSITIKS DERYBŲ SU V. PUTINU

Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka pirmadienį su „darbo vizitu“ lankysis Rusijoje ir susitiks derybų su šalies vadovu Vladimiru Putinu, penktadienį pranešė Kremlius.

Jų susitikimas įvyks Sočyje.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas žurnalistams sakė, kad jie neplanuoja spaudos konferencijos.

Baltarusijoje jau daugiau kaip mėnesį vyksta beprecedenčiai protestai dėl rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas A. Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Opozicija ir Vakarų šalys šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Maskva anksčiau pareiškė reaguosianti į bet kokius Vakarų bandymus „paveikti situaciją“ Baltarusijoje, o V. Putinas užsiminė apie galimybę nusiųsti Minsko režimui karinę paramą.

Tai bus pirmas A. Lukašenkos vizitas į Rusiją nuo tada, kai Baltarusijoje kilo protestų banga dėl jo ginčijamo perrinkimo šeštai kadencijai.      

Autoritariškas Baltarusijos lyderis pareiškė, jog neatiduos valdžios opozicijai, kuri tvirtina, kad jos kandidatė Sviatlana Cichanouskaja yra teisėta rugpjūčio 9-osios rinkimų laimėtoja. Po rinkimų S. Cichanouskaja spaudžiama valdžios pasitraukė į Lietuvą.  

A. Lukašenkos santykiai su Rusija iki šiol buvo gana permainingi ir jis nekart bandė kiršinti Maskvą su Europos Sąjunga, kai jam tai būdavo naudinga. Tačiau šalyje prasidėjus masiniams protestams jis kreipėsi patarimo ir pagalbos į V. Putiną, su kuriuo reguliariai kalbasi telefonu. 

Baltarusijos sostinėje Minske tris savaitgalius iš eilės vyko didžiulės protesto akcijos, į kurias susirinko apie 100 tūkst. žmonių. Ateinantį savaitgalį taip pat planuojami protestai. 

Maskva yra tvirčiausia A. Lukašenkos sąjungininkė ir pasiūlė jam karinę pagalbą, tuo pat metu spausdama Minską imtis žingsnių dėl glaudesnės abiejų valstybių integracijos.

Rusija ir Baltarusija yra sudariusios sąjunginę valstybę ir palaiko glaudžius ekonominius ir karinius ryšius. Rusija ragina stiprinti šalių integraciją, tačiau A. Lukašenka anksčiau nekart atmetė abiejų valstybių suvienijimo galimybę.

Rusijos ambasadorius Minske Dmitrijus Mezencevas ketvirtadienį A. Lukašenkai, neseniai atšventusiam savo 66-ąjį gimtadienį, įteikė simbolinę dovaną – istorinių žemėlapių, vaizduojančių Baltarusiją, kai ši buvo Rusijos imperijos dalimi, rinkinį.

A. Lukašenkos režimas į beprecedenčius protestus atsakė areštų bangomis, brutaliu smurtu prieš protestuotojus ir opozicijos lyderių bauginimo bei išvarymo kampanija.

Opozicija suformavo Koordinacinę tarybą taikiam valdžios perdavimui organizuoti, tačiau šiuo metu jau praktiškai visi jos prezidiumo nariai yra sulaikyti arba išvaryti iš Baltarusijos.

Viena iš aktyviausių opozicijos veikėjų Maryja Kalesnikava, šiuo metu laikoma tardymo izoliatoriuje Minske, per savo advokatus išplatino pareiškimą, kuriame sakė sulaukusi saugumo pareigūnų grasinimų išvežti ją iš šalies – „gyvą ar dalimis“.  

Opozicionierė sakė suplėšiusi savo pasą siekdama užkirsti kelią išvaryti ją į Ukrainos teritoriją. Tada ji buvo sulaikyta ir figūruoja kaip įtariamoji byloje dėl raginimų užgrobti valdžią.    

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Anonimas

Vakaru ekspertu pastebejimai. Baltarusijai vienintelis galimas saugus kelias islikimui -- susijungti su Rusija. Jeigu Lukasenka toliau smaukysis tai prasiks Baltarusija, o ji pati Vakaru demokratijos P A K A R S

taigi

Na ką barškučiai klumpakojai, net tik sulauksit sankcijų iš BY ir turėsite tūkstančius bedarbių, bet dar ir pastūmėjote Baltarusiją į RU glėbį, šaunuoliai rėksniai.:)

XXXXX

Arbatėlės išgers..., aš vietoje baltarusių Batkos bijočiau.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS