A. Lukašenka: sekmadienį Minske bus „padaryta tvarka“ | kl.lt

A. LUKAŠENKA: SEKMADIENĮ MINSKE BUS „PADARYTA TVARKA“

Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka, skirdamas naujus rektorius trims šalies aukštosioms mokykloms, pavedė jiems išaiškinti studentams dalyvavimo sekmadieniniuose protestuose pasekmes.

„Sekmadienį Minske bus padaryta tvarka. Todėl, kad jie daugiausia sekmadieniais vaikšto. Na, parodė, ko yra verti. Jūs taip pat pamatėte, gerai. O dabar reikia paaiškinti visiems vieną kartą, įspėti, o paskui nereikia raminti“, – pareiškė A. Lukašenka, kurio žodžius antradienį citavo valstybinė naujienų agentūra BelTA.

A. Lukašenka sakė esąs įsitikinęs, kad studentams tokiuose renginiuose nėra ką veikti, nes dalyvavimas juose – įstatymo pažeidimas.

„Kai kam tai išdaiga. Nieko neįkalbinėkite. Štai, atėjote, paaiškinote: tokia tvarka. Norite mokytis – mokykitės. Nenorite, vaikai, [tai] geriau patys išeikite“, – sakė jis.

Pasak A. Lukašenkos, rektorius privalo pirmas pasakyti, kad „štai tiek žmonių mokytis nenori“.

Kai kam tai išdaiga. Nieko neįkalbinėkite

„Na, nenori – nereikia. Kas – į armiją, kas eis dirbti ar dar kur nors. Tai pasirinkimo teisė. Ypač dabar“, – pabrėžė jis.

Baltarusijoje jau daugiau kaip du mėnesius vyksta beprecedenčiai protestai dėl rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas autoritarinis A. Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Opozicija ir Vakarų šalys šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Protestų judėjimui išsiplėtus Minske ir kituose Baltarusijos miestuose rengiamos didelės demonstracijos. Kiekvieną sekmadienį į gatves išeina dešimtys tūkstančių žmonių.

Populiari opozicijos kandidatė Sviatlana Cichanouskaja, kuriai yra suteiktas prieglobstis Lietuvoje, praėjusią savaitę paskelbė, kad A. Lukašenka privalo pasitraukti iš valdžios iki spalio 25 dienos. Opozicijos lyderė perspėjo, kad priešingu atvejus bus pradėtas niokojamas visuotinis streikas.

S. Cichanouskaja, laikanti save tikrąją rugpjūtį įvykusių rinkimų nugalėtoja, taip pat sakė, kad A. Lukašenka privalo paleisti politinius kalinius ir sustabdyti „valstybinį terorą“ prieš taikius protestuotojus.

Per šią neramumų bangą Baltarusijoje buvo areštuota tūkstančiai žmonių, keletas žuvo per milicijos susirėmimus su protestuotojais, taip pat buvo paskelbta pranešimų apie šiurpius žmogaus teisių pažeidimus kalėjimuose ir sulaikymo centruose. Daugelis sulaikytųjų pasakojo, kad pareigūnai juos kankino, mušė ir žemino.

Rašyti komentarą
Komentarai (31)

To Zenonui

Na tu ir asilas kaip reta nuo debilas tokius kaip tu ant tvoros kuolo ,nubet tokio durnius dar sviets nematė,aišku kol tokių bus ir rinkimų nebus nuo runkelis eitų į mokyklą ar papa motinos ciulptu būtų nors nauda ir motina prakaituoti ir durnius būtų kaip nuo svietlanos nulipes

Dėdė Ignas

Na, nesitrauksiu nuo televizoriaus, žiūrėsiu, kaip veiks Sviatlanos ultimatumas.

Feklanyjmproryv

Pats tas tvarkos darytojas. Priespaskutinis europos diktatorius megstantis svajoti. Galetu filosofu buti, o ne kolukio pirmininku.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS