M. Barnier ragina JK pasinaudoti „likusiu trumpu laiku“ | kl.lt

M. BARNIER RAGINA JK PASINAUDOTI „LIKUSIU TRUMPU LAIKU“

Europos Sąjungos vyriausiasis derybininkas Michelis Barnier (Mišelis Barnjė) antradienį paragino Jungtinę Karalystę pasinaudoti dar likusiu trumpu laiku sutarčiai dėl prekybinių santykių po „Brexito“ pasiekti.

Londonas atsisako atnaujinti derybas ir nurodo, kad nėra prasmės toliau derėtis, jei Briuselis nenori daryti nuolaidų.

„Mano žinia: turėtume maksimaliai išnaudoti likusį trumpą laiką. Mūsų durys tebėra atviros“, – po telefoninio pokalbio su britų kolega Davidu Frostu (Deividu Frostu) socialiniame tinkle „Twitter“ parašė M. Barnier.

D. Frostas pastarąjį pokalbį telefonu apibūdino kaip „konstruktyvią diskusiją“, tačiau pareiškė, kad „padėtis lieka tokia kaip vakar, ir ryšys bus palaikomas toliau“.

JK vyriausybė perspėjo M. Barnier šią savaitę nevykti į Londoną tęsti derybų, jeigu Briuselis nėra pasiruošęs iš esmės pakeisti savo derybinę poziciją.

Londonas siekia, kad ES patvirtintų, jog, siekiant susitarimo dėl prekybos, nuolaidų turės padaryti abi šalys, ne tik Britanija, jau norinti pradėti derinti sutarties tekstą.

Britų premjeras Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) šią žinią pakartojo antradienį kalbėdamas telefonu su graikų ministru pirmininku Kiriaku Micoatakiu (Kyriakos Mitsotakis), pareiškęs, kad ES „faktiškai užbaigė“ derybas „pareiškusi, kad nenori keisti savo derybinės pozicijos“, nurodė atstovas.

B. Johnsono atstovas atskirai žurnalistams sakė, kad derybininkui D. Frostui reikia pamatyti, kad „tai yra tikros derybos, nėra tikimasi, kad ne viena šalis turės žengti visus žingsnius“.

„Mes sakėme, kad mūsų durys yra praviros deryboms atnaujinti, bet tai gali įvykti tik tuo atveju, jeigu ES iš esmės pakeis savo požiūrį“, o su tuo turi sutikti ir ES ir JK, sakė jis.

Briuselis išvakarėse sakė, kad yra pasirengęs pereiti prie „teisinių tekstų“ ir aptarti dialogo „struktūrą“, tačiau neatsisakė savo reikalavimų dėl sąžiningos konkurencijos taisyklių ir žvejybos kvotų.

Nors Londonas tvirtina, kad derybos yra sustabdytos, abi šalys kasdien kontaktuoja, ir šaltiniai ES sako, kad netrukus derybos turėtų atsinaujinti.

JK išstojo iš ES sausio 31 dieną, bet iki gruodžio 31 dienos, kai pasitrauks iš ES bendrosios rinkos ir muitų sąjungos, Britanija yra saistoma bloko taisyklių. Ji kaltina Briuselį įstrigdžius derybas.

Londoną supykdė praėjusią savaitę vykęs ES viršūnių susitikimas, Bendrijos lyderiams pareikalavus daugiau nuolaidų iš britų.

Jei susitarimas nebus pasiektas, JK ir ES ryšiai bus grindžiami Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) standartais. Tai reikštų didesnius muitus ir kvotas ir smarkiai paveiktų ekonomikas, jau nukentėjusias dėl koronaviruso pandemijos.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Tikrai

Tikri kiausingalviai tie anglai,tuoj badaus kai visi europieciai isvaziuos.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS