M. Pompeo atšaukė paskutinę užsienio kelionę savo kadencijoje | kl.lt

M. POMPEO ATŠAUKĖ PASKUTINĘ UŽSIENIO KELIONĘ SAVO KADENCIJOJE

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas) antradienį atšaukė paskutinę užsienio kelionę savo kadencijoje, Atstovų Rūmams šią savaitę rengiantis balsuoti dėl apkaltos prezidentui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui).

M. Pompeo trečiadienį nebekeliaus į Belgiją, kad galėtų padėti „sklandžiam ir tvarkingam valdžios perdavimo procesui“ Vašingtone, sakė Valstybės departamento atstovė spaudai Morgan Ortagus.

„Dėl to atšaukiame visas šią savaitę planuotas keliones, įskaitant sekretoriaus vizitą į Europą“, – nurodė ji pranešime.

Valstybės departamentas pirmadienį pranešė, kad M. Pompeo nuvyks trumpo vizito į Briuselį ir susitiks ten su NATO generaliniu sekretoriumi Jensu Stoltenbergu bei Belgijos lyderiais.

Atstovų Rūmai antradienį balsuos dėl avantiūristinio bandymo priversti viceprezidentą Mike'ą Pence'ą (Maiką Pensą) ir vyriausybę pasitelkti JAV konstitucijos 25-ąją pataisą ir paskelbti D. Trumpą netinkamu eiti savo pareigas.

Tokiu atveju prezidento pareigas laikinai perimtų viceprezidentas, tačiau tokia įvykių eiga mažai tikėtina.

Po balsavimo dėl 25-osios pataisos demokratai trečiadienį Atstovų Rūmuose pradės apkaltos procesą. Vienintelį kaltinimą „kurstymu maištauti“ tikriausiai parems dauguma.

Tačiau respublikonų kontroliuojamas Senatas yra paskelbęs pertrauką iki sausio 19-osios, o jo vadovai sako, kad nėra galimybių prastumti apkaltą prieš Joe Bideno (Džo Baideno) inauguraciją sausio 20-ąją.

Sausio 6-ąją, praėjus kelioms valandoms po neįprasto mitingo, per kurį D. Trumpas pasakė kalbą ir kartojo savo nepagrįstus argumentus, kad lapkritį vykę rinkimai buvo suklastoti, vėliavomis mojuojantys jo šalininkai prasiveržė pro metalines užtvaras, juosiančias Kapitolijų, ir plūstelėjo į kompleksą, kur įstatymų leidėjai buvo susirinkę į nepaprastąjį posėdį, siekdami patvirtinti Rinkikų kolegijos balsavimo rezultatus ir išrinktojo prezidento J. Bideno pergalę.

Įstatymų leidėjams teko slėptis po kėdėmis ir užsidėti dujokaukes, o policija bandė užbarikaduoti pastatą.

Tiek demokratų, tiek respublikonų įstatymų leidėjai penkių žmonių gyvybių pareikalavusį chaosą vadino maištu, o kritikai kaltino D. Trumpą savo kalbomis pakursčius smurtinius neramumus.

M. Pompeo, kuris po rinkimų kalbėjo apie galimybę D. Trumpui likti prezidento poste antrajai kadencijai, smerkė smurtą, tačiau ryžtingai palaikė prezidentą.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS