M. Pompeo Katare susitiks su talibų lyderiais | kl.lt

M. POMPEO KATARE SUSITIKS SU TALIBŲ LYDERIAIS

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas) pirmadienio vakarą atvyko į Katarą, kur įvyks aukščiausio lygio Jungtinių Valstijų ir Talibano derybos istorijoje, pranešė Valstybės departamentas.

M. Pompeo, anksčiau pirmadienį dalyvavęs derybose Kabule, „susitiks su Talibano pareigūnais Dohoje, įskaitant mulą Baradarą, vyriausiąjį Talibano derybininką, ir dar du kitus, kad paspaustų juos laikytis praėjusį mėnesį pasirašyto susitarimo“, nurodė Valstybės departamento atstovė Morgan Ortagus.

Susitikimas turi įvykti Kataro al Udeido oro pajėgų bazėje, kurią naudoja JAV ir kitų šalių pajėgos. Katare jau metus vyksta derybos tarp talibų ir Jungtinių Valstijų.

Talibanas ir JAV vasario 29-ąją pasirašė susitarimą, pagal kurį ilgiausią savo karą bandančios užbaigti Jungtinės Valstijos pradėjo išvesti iš Afganistano savo karius.

Tačiau nuo susitarimo pasirašymo dienos taikos procesas įstrigo dėl politinės sumaišties Afganistane, kilusios šalies vadovams nuožmiai ginčijantis, kuris jų buvo išrinktas prezidentu.

Dabartinis valstybės vadovas Ashrafas Ghani (Ašrafas Ganis) ir jo pagrindinis varžovas praėjusių metų prezidento rinkimuose Abdullah Abdullah (Abdula Abdula) anksčiau kovą pasiskelbė prezidentu per atskiras inauguracijos ceremonijas.

Pirmadienį į Kabulą vizito atvykęs M. Pompeo bandė rasti išeitį iš aklavietės, trukdančios prasidėti Afganistano vidaus deryboms dalyvaujant ir Talibanui. Šis dialogas laikomas kritiniu tolesniu žingsniu įgyvendinant taikos susitarimą, turintį leisti Vašingtonui grąžinti namo savo karius, ir suteikti afganams galimybę pasiekti taiką po beveik du dešimtmečius trukusio karo.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS