M. Zacharova: „Nord Stream 1“ įjungimas priklausys ne nuo Rusijos, o nuo Vakarų | kl.lt

M. ZACHAROVA: „NORD STREAM 1“ ĮJUNGIMAS PRIKLAUSYS NE NUO RUSIJOS, O NUO VAKARŲ

Rusijos užsienio reikalų ministerija ketvirtadienį pareiškė, kad „Nord Stream 1“ dujotiekio įjungimas po kitą savaitę pasibaigsiančių techninės priežiūros darbų priklausys ne nuo Rusijos, o nuo Vakarų veiksmų.

„Tolesnė šio dujotiekio eksploatacija daugiausiai priklausys nuo mūsų partnerių – kalbant tiek apie dujų paklausą, tiek apie neteisėtų ribojamųjų priemonių neigiamų padarinių prevenciją“, – pareiškė ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova.

Atstovė konkrečiai paminėjo į Kanadą remontui išsiųstą šio dujotiekio turbiną. Jos grąžinimas Rusijai įstrigo dėl Vakarų sankcijų, tačiau Kanada neseniai paskelbė sankcijų išimtį, leidžiančią pristatyti suremontuotą detalę į Vokietiją.

Nors Rusija tik šią savaitę visiškai užsuko dujų tiekimą „Nord Stream 1“ dujotiekiu, šalis dujų srautus šiuo vamzdynu riboja dar nuo birželio. Manoma, kad taip šalis keršija jai dėl invazijos į Ukrainą paskelbtas sankcijas. Rusija savo ruožtu aiškina, kad dujų srautai sumažėjo būtent dėl turbinos remonto.

Šiuo metu nekantriai laukiama, ar gyvybiškai svarbias dujas gabenantis dujotiekis kitą ketvirtadienį bus įjungtas, ar techninės priežiūros darbai tebuvo Rusijos pretekstas visiškai nutraukti jo veikimą. Pastaruoju metu Maskva ėmė reikšti abejones, ar kitą savaitę dujotiekis vėl galės įprastai veikti – trečiadienį didžiausia dujotiekio akcininkė bendrovė „Gazprom“ pareiškė, kad nebegali nurodyti konkrečios datos, kada bus atnaujintas įprastas dujų tiekimas.

Gairės: Nord Stream 1, Dujos, Rusijos dujos, rusiškos dujos, karas Ukrainoje, Marija Zacharova
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS