A. Merkel pakartojo savo paramą ES-JAV prekybos susitarimui | kl.lt

A. MERKEL PAKARTOJO SAVO PARAMĄ ES-JAV PREKYBOS SUSITARIMUI

Vokietijos kanclerė Angela Merkel trečiadienį paragino sudaryti tarp Europos Sąjungos (ES) ir Jungtinių Valstijų naują laisvosios prekybos susitarimą.

Ankstesnės pastangos susitarti dėl prekybos žlugo dėl didžiulio priešinimosi ir transatlantinės įtampos.

Po prezidento Joe Bideno kadencijos pradžios pagerėjus santykiams su Vašingtonu, A. Merkel teigė, kad toks susitarimas būtų naudingas abiem pusėms.

„Visuomet pasisakiau už prekybos susitarimą tarp JAV ir ES“, – teigė kanclerė, pažymėdama, kad 27 šalių narių blokas jau sudaręs panašių susitarimų su įvairiais pasaulio regionais.

A. Merkel, kuri po rugsėjį Vokietijoje vyksiančių visuotinių rinkimų paliks kanclerės pareigas, sakė, kad „būtų labai protinga“ kaip pavyzdį naudoti ES-Kanados prekybos susitarimą, kuriuo sumažinami muitai ir skatinamas eksportas.

„Yra daug ką nuveikti transatlantinio bendradarbiavimo srityje šiame neramiame pasaulyje, kuriam reikalingos partnerystės“, – teigė A. Merkel.

„Todėl man malonu, kad, atėjus naujajai (J. Bideno) administracijai, atsivėrė naujų galimybių, kuriomis Vokietijos vyriausybė norėtų pasinaudoti“, – pridūrė kanclerė.

Kelerius metus trukusios derybos dėl ambicingo Transatlantinės prekybos ir investicijų partnerystės (TTIP) susitarimo įstrigo, kai kilo masiniai protestai Vokietijoje, Prancūzijoje ir Austrijoje dėl nerimo, kad jis paveiks ES maisto ir sveikatos standartus.

Derybos visiškai žlugo, kai JAV vadovavo prezidento Donaldo Trumpo administracija, kuri prekybos su ES klausimais dažnai laikėsi konfrontacinio požiūrio.

Tačiau J. Bidenas pareiškė didelį susidomėjimą atgaivinti transatlantinius ryšius, įskaitant bendradarbiavimą prekybos srityje, net kai jis propaguoja „Pirk amerikietiškas prekes“ (angl. Buy American) politiką, kurią Europos pareigūnai laiko protekcionistine.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Erkes

Kaip "Nord Stream 2", jau arteja prie uzdarymo?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS