Minskas: ICAO galutinė ataskaita dėl lėktuvo nutupdymo gali būti atidėta iki vasario | kl.lt

MINSKAS: ICAO GALUTINĖ ATASKAITA DĖL LĖKTUVO NUTUPDYMO GALI BŪTI ATIDĖTA IKI VASARIO

Tarptautinės civilinės aviacijos organizacijos (ICAO) galutinės ataskaitos dėl Minske nutupdyto į Vilnių skridusio bendrovės „Ryanair“ lėktuvo paskelbimas gali būti atidėtas iki 2022 metų vasario, antradienį pranešė Baltarusijos transporto ministerija.

„Spalio 25 dieną ICAO Taryba peržiūrėjo preliminarią ataskaitą dėl ICAO grupės atlikto tyrimo dėl „Ryanair“ skrydžio FR 4978 nutupdymo. Ataskaitoje buvo pažymėta, kad Baltarusija pateikė daug dokumentų, vaizdo ir garso įrašų, tačiau darbo grupei reikia daugiau laiko visoms 2021 metų gegužės 23 dieną įvykusio incidento aplinkybėms nustatyti. Joje taip pat pažymima, jog neaišku, ar grupė galės parengti galutinę ataskaitą dabar vykstančios 224-sios sesijos metu, ir kad jos pristatymas gali būti atidėtas iki kitos sesijos 2022 metų vasarį“, – nurodė ministerija.

Baltarusija dar kartą paprašė ICAO pateikti „Ryanair“ lėktuvo skrydžio stebėjimo duomenis, sakoma pranešime.

„Ši informacija reikalinga norint išsiaiškinti, kodėl lėktuvo kapitonas nusprendė nutupdyti lėktuvą Minske. Ši medžiaga bus pridėta prie tarpžinybinės darbo grupės tyrimo rezultatų ir taip pat bus perduota Baltarusijos tyrimų komitetui kaip šio baudžiamojo tyrimo dalis“, – nurodė ministerija.

Pasak jos, ICAO Taryba „ragina visas valstybes padėti viena kitai atliekant šį tyrimą“.

Preliminari ICAO sekretoriato ataskaita dėl „Ryanair“ skrydžio nutupdymo Minske šių metų gegužės 23 dieną buvo peržiūrėta spalio 25 dieną, tačiau šioje ataskaitoje nebuvo jokių konkrečių išvadų dėl šio incidento priežasties.

Rugpjūčio pabaigoje Baltarusijoje apsilankę ICAO ekspertai turėjo susitikimą Baltarusijos transporto ir komunikacijų ministerijoje.

Gegužės 23 dieną iš Atėnų į Vilnių skridęs „Ryanair“ lėktuvas su 126 keleiviais buvo nutupdytas Minske. Per šį incidentą į orą buvo pakeltas naikintuvas.

Laineris buvo priverstas nusileisti Minske, kur buvo sulaikytas tinklaraštininkas Ramanas Pratasevičius ir jo draugė Sofija Sapega.

„Ryanair“ sakė, kad Baltarusijos oro dispečeriai nurodė oro bendrovės pilotams nutupdyti lėktuvą dėl jame esą padėtos bombos. Patikrinus lėktuvą, jokių sprogmenų jame nebuvo rasta.

Gegužės pabaigoje ir birželio pradžioje Europos Sąjunga ir daugelis kitų šalių uždarė savo oro erdvę Baltarusijos oro vežėjams. Be to, įvairių Europos oro bendrovių lėktuvai atsisakė naudoti Baltarusijos oro erdvę.

Lietuvos Generalinė prokuratūra dėl incidento yra pradėjusi ikiteisminį tyrimą. „Ryanair“ orlaivis buvo registruotas Lenkijoje, todėl lėktuvo užgrobimą taip pat tiria šios šalies teisėsauga.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Broileris \\\\\.../////

Kokių velnių terliojatės,tai man skrist ar ne?,Batia Minske nutupdys ar ne?---Jau rekia skristi i Iraką užsakyti naujų migrantų,bet bijau Batios.Trintukai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS