NATO ir ES atsargiai sveikina naujosios START sutarties pratęsimą | kl.lt

NATO IR ES ATSARGIAI SVEIKINA NAUJOSIOS START SUTARTIES PRATĘSIMĄ

NATO ir Europos Sąjunga (ES) trečiadienį pasveikino naujosios START sutarties – JAV ir Rusijos branduolinių ginklų kontrolės sutarties – pratęsimą penkeriems metams.

30 NATO sąjungininkių teigė, kad susitarimas prisideda prie tarptautinio stabilumo, bet bendrame pareiškime pabrėžė, kad tai yra „pastangų atremti branduolines grėsmes pradžia, o ne pabaiga.“

Pareiškime priduriama, kad transatlantinis aljansas „vis dar aiškiai suvokia Rusijos keliamus iššūkius“ ir „toliau reaguos į agresyvius veiksmus.“

Naujoji START sutartis įsigaliojo 2011 metais tarp JAV ir Rusijos, ja ribojamas abiejų šalių branduolinių arsenalų dydis. Sutarties galiojimas turėjo baigtis 2021 m. vasario 5 d., bet abi šalys paskutinę minutę susitarė pratęsti jos galiojimą dar penkeriems metams.

ES vyriausiasis įgaliotinis užsienio reikalams Josepas Borrellis savo ruožtu sakė, kad, atsižvelgiant į didžiulius JAV ir Rusijos branduolinius arsenalus, Maskvai ir Vašingtonui tenka „ypatinga atsakomybė“ ir jos turėtų toliau stengtis sumažinti savo atsargas.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS