NATO ir ES smerkia Rusijos sprendimą stabdyti dalyvavimą branduolinės ginkluotės sutartyje | kl.lt

NATO IR ES SMERKIA RUSIJOS SPRENDIMĄ STABDYTI DALYVAVIMĄ BRANDUOLINĖS GINKLUOTĖS SUTARTYJE

NATO vadovas ir Europos Sąjungos vyriausiasis diplomatas antradienį perspėjo, kad Rusijos sprendimas stabdyti dalyvavimą branduolinėje sutartyje su Jungtinėmis Valstijomis žymi Europos ginklų kontrolės architektūros, vystytos po Šaltojo karo, pabaigą.

„Apgailestauju dėl šiandieninio Rusijos sprendimo sustabdyti dalyvavimą Naujojoje START sutartyje“, – sakė NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas spaudos konferencijoje su ES užsienio politikos vadovu Josepu Borrelliu (Žozepu Boreliu) ir Ukrainos užsienio reikalų ministru Dmytro Kuleba.

„Pastaraisiais metais Rusija pažeidė pagrindinius ginklų kontrolės susitarimus ir jų atsisakė. Šiandien priėmus sprendimą dėl Naujosios START sutarties, buvo sugriauta visa ginklų kontrolės architektūra“, – sakė J. Stoltenbergas.

J. Borrellis sakė, kad jų susitikimas Briuselyje yra istorinis Vakarų vienybės ir ryžto apsaugoti Kyjivą nuo Rusijos agresijos simbolis.

Jis sutiko dėl grėsmės, kurią kelia prezidento Vladimiro Putino pareiškimas apie stabdomą Rusijos dalyvavimą Naujojoje START sutartyje.

„Rusijos pareiškimas apie stabdomą dalyvavimą Naujojoje START sutartyje yra dar vienas įrodymas, kad Rusija griauna saugumo sistemą, kuri buvo sukurta pasibaigus Šaltajam karui“, – sakė J. Borrellis.

J. Stoltenbergo perspėjimas buvo griežtas: „Daugiau branduolinių ginklų ir mažiau ginklų kontrolės daro pasaulį dar pavojingesnį.“

„Šiandien raginu Rusiją persvarstyti savo sprendimą sustabdyti dalyvavimą Naujojoje START sutartyje. Turime nepamiršti, kad tai yra vienas iš paskutinių svarbių ginklų kontrolės susitarimų“, – sakė jis.

Tuo metu JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) pareiškė, kad minimas Rusijos sprendimas yra „labai apmaudus ir neatsakingas“, tačiau Vašingtonas yra pasirengęs derėtis šiuo klausimu.

„Esame pasirengę bet kada kalbėtis su Rusija apie strateginės ginkluotės apribojimus, nepriklausomai nuo to, kas vyksta pasaulyje ar mūsų santykiuose“, – sakė A. Blinkenas žurnalistams JAV ambasadoje Atėnuose per vizitą regione.

Jis kalbėjo po to, kai Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas paskelbė, kad Maskva stabdo savo dalyvavimą paskutinėje likusioje dviejų pagrindinių pasaulio branduolinių galybių ginklų kontrolės sutartyje.

„Atidžiai stebėsime, ką Rusija iš tikrųjų darys. Žinoma, užtikrinsime, kad bet kokiu atveju būtume tinkamai pasirengę užtikrinti savo šalies ir savo sąjungininkų saugumą“, – sakė A. Blinkenas.

2010 metais tuometinių JAV ir Rusijos prezidentų Baracko Obamos (Barako Obamos) ir Dmitrijaus Medvedevo pasirašytoje naujojoje START sutartyje numatyta, kad kiekviena šalis gali turėti ne daugiau kaip 1 550 branduolinių kovinių galvučių ir ne daugiau kaip 700 dislokuotų raketų ir bombonešių. Sutartyje numatyti plataus masto patikrinimai vietoje, kad būtų galima stebėti, kaip jos laikomasi.

Likus kelioms dienoms iki sutarties galiojimo pabaigos 2021 metų vasarį, Rusija ir Jungtinės Valstijos susitarė ją pratęsti dar penkeriems metams.

Nuo COVID-19 pandemijos pradžios Rusija ir JAV sustabdė abipusius karinių objektų inspektavimus pagal naująją START sutartį, tačiau praėjusį rudenį Maskva atsisakė leisti juos atnaujinti ir dėl to kilo neaiškumų dėl pakto ateities.

JAV valstybės departamentas neseniai pareiškė, kad Rusijos atsisakymas leisti atlikti inspektavimus „trukdo Jungtinėms Valstijoms naudotis svarbiomis sutartyje numatytomis teisėmis ir kelia grėsmę JAV ir Rusijos branduolinės ginkluotės kontrolės gyvybingumui“. Jis pažymėjo, kad niekas nedraudžia Rusijos inspektoriams atlikti JAV objektų patikrinimus.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Putinas blogis

Tas šė tonas nori sunaikint pasauli

Štai jums ir priežastis

Kodėl Rusiją reikia sunaikinti . Blogio imperijai nėra vietos civilizuotame pasaulyje...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS