NATO sutarė išplėsti savo mokymo misiją Irake | kl.lt

NATO SUTARĖ IŠPLĖSTI SAVO MOKYMO MISIJĄ IRAKE

NATO gynybos ministrai trečiadienį sutarė išplėsti Aljanso mokymo misiją Irake, reaguodami į JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) reikalavimą, kad sąjungininkai imtųsi ryžtingesnių veiksmų Artimuosiuose Rytuose.

Sutarta, kad NATO, pasiuntusi į Iraką 500 karių mokyti vietos pajėgų, prie šios misijos prijungs kariškius iš JAV vadovaujamos tarptautinės koalicijos, kovojančios su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IS).

„Aljanso gynybos ministrai iš esmės sutarė sustiprinti NATO mokymo misiją Irake, glaudžiai bendradarbiaujant ir koordinuojant veiksmus su Irako vyriausybe“, – tviteryje parašė NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas.

Ispanija pareiškė esanti pasirengusi pervesti koalicijoje tarnaujančius savo karius į NATO misiją, galingosioms Vakarų valstybėms siekiant padėti Irakui sutrukdyti džihadistų grupuotei atsistoti ant kojų.

„Palaikome [siūlymą] pervesti didelę dalį Ispanijos kontingento į NATO misiją ir tuo pačiu metu toliau bendradarbiauti su koalicija“, – pareiškė ispanų gynybos ministrė Margarita Robles, pabrėždama, kad bet kokiems pakeitimams iš pradžių turi pritarti Bagdadas.

J. Stoltenbergas savo ruožtu nurodė, kad Aljansas nori „suteikti daugiau paramos Irakui, nes nepaprastai svarbu, kad IS niekada nesugrįžtų“.

„Matėme žiaurumą, matėme siaubingą smurtą, už kurį atsakinga“ ši grupuotė, pridūrė jis.

Susitikimas Miunchene

Sausį, kelios dienos po to, kai per JAV antskrydį Irako sostinėje žuvo vienas įtakingiausių Irano generolų, o regionas nugrimzdo į krizę, D. Trumpas paragino NATO veikti ryžtingiau Artimuosiuose Rytuose.

Vašingtonui sausio 3 dieną nukovus iraniečių elitinių pajėgų generolą Qasemą Soleimani (Kasemą Soleimanį), Bagdade kilo pasipiktinimas, o Irako parlamentas nubalsavo už tai, kad šalį paliktų visi užsienio kariai, įskaitant 5 200 amerikiečių.

Reaguodama į tokį žingsnį, su IS kovojanti koalicija buvo trims savaitėms įšaldžiusi savo kampaniją, o NATO laikinai nutraukė savo mokymus, nors pažadėjo ir toliau remti Iraką.

Jungtinės Karalystės gynybos ministras Benas Wallace'as (Benas Volesas) pareiškė, kad Londonas taip pat yra pasirengęs pajungti dalį savo kariuomenės prie NATO misijos, kurią palankiau vertina Irako valdžia dėl šios iniciatyvos nekovinio pobūdžio ir fakto, kad jai tiesiogiai nevadovauja JAV.

Pasak Vokietijos gynybos ministrės Annegret Kramp-Karrenbauer (Anegret Kramp-Karenbauer), dar per anksti diskutuoti apie kontingento perkėlimą. Vis tik ji pridūrė, kad „pagrindinės valstybės“, dislokavusios pajėgų Irake, per penktadienį vyksiančią Miuncheno saugumo konferenciją aptars misijų ateitį.

Nors NATO misija vykdys panašią mokomąją veiklą kaip ir prieš IS nukreipta koalicija, pareigūnai mano, kad Aljansas galėtų padaryti šias pastangas veiksmingesnes, jei geriau struktūrizuos ir koordinuos savo veiklą, remdamasis Afganistano pajėgų mokymo patirtimi.

Be misijos išplėtimo ir koalicijos karių pervedimo, ministrai taip pat svarstė, kaip NATO galėtų išplėsti savo mokomąją veiklą.

Pavyzdžiui, nuskambėjo siūlymų geografiniu požiūriu išplėsti veiklą už dabartinių trijų NATO mokymo zonų ar imtis naujų mokymo iniciatyvų.

Kalbant apie ilgalaikius tikslus, Aljansas svarsto, ką galėtų padaryti kitose Artimųjų Rytų dalyse ir Šiaurės Afrikoje, kad padidintų šių regionų stabilumą ir atgrasytų teroristus apmokydamas vietos pajėgas.

„Kalbama ne tik apie karinę veiklą, bet ir apie politinę paramą bei bendradarbiavimą su regiono šalimis“, – pabrėžė J. Stoltenbergas.

Gairės: NATO, Įrakas, misija
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

............

NATO nutare pratest ,,,,mokymo,,, misija Irake !!!???kokius ten mokslus kremta Nato vojakos [kaip zudyt vaikus ir civilius ]?? ir kas ten kviete tuos,,, mokytojus,,,,??,,, mes matem kokius nusikaltimus daro IS teroristai ,,taigi amerikonas ir sukure tuos IS teroristus juos apginklavo ir finansavo ...dabar begancius is SIRIJOS kur juos liaudies armija sudauze su rusijos pagelba , amerikonas kisa savo satelitus IS teroristus y europos sajunga ......o sis avepiza ,kartoja kaip papuga amerikoniskus NATO didtirambus...

nordland

ka jie ten svaigsta? irakas jau pareiske, kad susirinktumet zaislus ir ciuoztumet namo.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS