NATO: taikos palaikymo pajėgos yra tvirtai įsipareigojusios vykdyti savo misiją Kosove | kl.lt

NATO: TAIKOS PALAIKYMO PAJĖGOS YRA TVIRTAI ĮSIPAREIGOJUSIOS VYKDYTI SAVO MISIJĄ KOSOVE

NATO sekmadienį pabrėžė, kad jos vadovaujamos taikos palaikymo pajėgos KFOR yra tvirtai įsipareigojusios vykdyti savo misiją Kosove, didėjant įtampai ir spaudimui Serbijai dėl trijų Kosovo policijos pareigūnų sulaikymo.

„NATO vadovaujamos taikos palaikymo pajėgos KFOR yra tvirtai įsipareigojusios vykdyti savo įgaliojimus, ir tai įrodo neseniai papildomai dislokuoti 500 kariai“, – sakė Aljanso atstovė spaudai Oana Lungescu (Oana Lungesku).

„Dar kartą primename visoms šalims apie jų įsipareigojimus KFOR, įskaitant administracinės sienos linijos, Kosovo policijos procedūrų ir 2013 metų susitarimo dėl Kosovo saugumo pajėgų dislokavimo šiaurėje laikymąsi“, – rašė ji tviteryje.

Po gegužės pabaigoje įvykusių susirėmimų su etninių serbų protestuotojais, per kuriuos buvo sužeista 30 taikdarių, prieš dvi savaites iš Turkijos į Kosovą buvo atsiųstas 500 karių pulkas.

Budi papildomas NATO pulkas, kuris prireikus gali būti dislokuotas Kosove.

Serbija nuo trečiadienio yra sulaikiusi tris Kosovo policijos pareigūnus.

Kosovo vyriausybė tai pavadino pagrobimu ir, saugumo sumetimais, uždraudė Serbijos transporto priemonėms kirsti sieną.

Jungtinės Valstijos primygtinai paragino Serbiją paleisti policijos pareigūnus. Vašingtonas ir Briuselis ragino mažinti įtampą.

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) paragino Serbijos prezidentą Aleksandarą Vučičių ir Kosovo ministrą pirmininką Albiną Kurti (Albiną Kurtį) per kelias ateinančias dienas susitikti Briuselyje ir susitarti, kaip sušvelninti padėtį.

2008 metais Kosovas paskelbė nepriklausomybę nuo Serbijos. 1999 metais Kosovo etninių albanų dauguma sukilo ir sukėlė NATO karinę intervenciją prieš Serbijos pajėgas.

Tačiau Belgradas ir jo sąjungininkai Pekinas bei Maskva atsisako pripažinti Kosovo nepriklausomybę ir iš esmės neleidžia Kosovui užimti vietos Jungtinėse Tautose.

Kosovo serbai išlieka iš esmės lojalūs Belgradui, ypač šiaurėje, kur jie sudaro daugumą ir nesutinka su kiekvienu Prištinos žingsniu stiprinti regiono kontrolę.

Penktadienį šimtai Kosovo serbų protestavo prieš įtariamo serbų sukarintos grupuotės lyderio suėmimą šalies šiaurėje esančioje Mitrovicoje.

Be to, penktadienį KFOR paskelbė pareiškimą, kuriame teigiama, kad neaišku, kur tiksliai buvo sulaikyti Kosovo policijos pareigūnai – ar Kosovo, ar Serbijos teritorijoje.

Tai paskatino abi šalis „susilaikyti nuo provokuojančios retorikos ir vengti bet kokių vienašališkų veiksmų, kurie galėtų padidinti įtampą regione“.

Gairės: NATO, Kosovas, misija
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Nu ja

Dar viena katiliuka tikisi uzvirint Balkanuose.

ogi

jokia parazydine saika prievarta tik prievarta ir skatins ir tai tikslas tu paciu sionsatanystiniu grupiu kurios uzsimane /pazadetosios/ zemes sau visur ir tam naudoja savo saikas ivairuiais pavadinimais z=0

Anonimas

Kosovas yra Serbija. NATO - okupantai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS