NATO vadovas: Kinija privalo atsižvelgti į Ukrainos nuomonę apie taikos planą | kl.lt

NATO VADOVAS: KINIJA PRIVALO ATSIŽVELGTI Į UKRAINOS NUOMONĘ APIE TAIKOS PLANĄ

NATO vadovas Jensas Stoltenbergas antradienį paragino Pekiną atsižvelgti į Ukrainos poziciją, kai kalbama apie jos taiką su Rusija.

Šis pareiškimas pasirodė po to, kai Kinijos prezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas) Maskvoje susitiko su Rusijos vadovu Vladimiru Putinu.

V. Putinas svečiui sakė, kad yra pasirengęs aptarti Pekino pateiktą 12 punktų taikos pasiūlymą, kuriame raginama palaikyti dialogą ir gerbti visų šalių teritorinį suverenumą.

„Tai Ukraina turi nuspręsti, kokios yra priimtinos bet kokio taikaus sprendimo sąlygos“, – spaudos konferencijoje sakė J. Stoltenbergas ir pabrėžė, kad Kinija taip ir nepasmerkė Maskvos invazijos.

„Todėl Kinija turi pradėti suprasti Ukrainos požiūrį ir tiesiogiai bendrauti su prezidentu (Volodymyru) Zelenskiu, jei nori rimtai siekti taikos“, – pridūrė jis.

Vakarų karinio aljanso vadovas teigė sveikinantis bet kokius pasiūlymus, galinčius užtikrinti, jo žodžiais, teisingą ir tvarią taiką. Pasak jo, Kinijos pasiūlyme yra teigiamų elementų, įskaitant branduolinės saugos, civilių gyventojų apsaugos ir teritorinio vientisumo aspektus.

Tačiau jis perspėjo, kad bet kokios paliaubos, kuriomis negerbiamas Ukrainos suverenitetas, „bus tik būdas įšaldyti karą ir užtikrinti, kad Rusija galėtų atsikurti, persigrupuoti ir vėl pulti“.

Kinija stengiasi pateikti save kaip neutralią šalį, tačiau Vašingtonas pareiškė, kad Pekino veiksmai gali būti dėmesio atitraukimo taktika, kuria siekiama padėti Maskvai.

J. Stoltenbergas teigė kol kas nematęs jokių įrodymų, kad Kinija tiekia ginklus Rusijai.

„Tačiau matėme tam tikrų ženklų, kad tai yra Rusijos prašymas ir kad šis klausimas svarstomas Pekine, – sakė jis. – Mūsų žinutė yra, kad Kinija neturėtų Rusijai teikti pagalbos letaliniais [ginklais].“

Gairės: karas Ukrainoje, Kinija, NATO, Jensas Stoltenbergas, taika
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS