Naujasis Ukrainos premjeras: optimistiškas jaunas teisininkas prezidento šešėlyje | kl.lt

NAUJASIS UKRAINOS PREMJERAS: OPTIMISTIŠKAS JAUNAS TEISININKAS PREZIDENTO ŠEŠĖLYJE

Ukrainos parlamentas ketvirtadienį paskyrė premjeru 35-erių teisininką Oleksijų Hončaruką.

Už jo kandidatūrą, pateiktą prezidento Volodymyro Zelenskio, balsavo 290 deputatų.

Prieš balsavimą parlamente sakydamas kalbą O. Hončarukas pažadėjo „padaryti galą“ korupcijai.

„Į valdžią atėjo nauja karta“, – kalbėjo jis.

Premjeru O. Hončarukas tapo Ukrainai susiduriant su ekonomikos stagnacija ir jau ilgiau kaip penkerius metus šalies rytuose tebesitęsiant karui su Maskvos remiamais prorusiškais separatistais.

„Turime daugiau kaip 10 mln. žmonių, gyvenančių už skurdo ribos... Rytuose turime karą, o virš viso to dar turime korupciją. Turime tai sustabdyti ir padarysime tai, – parlamente sakė jis. – Naujoji vyriausybė nevogs.“

Mėgsta „ramiai dirbti savo darbą“

Vos trijų mėnesių patirtį valdžios institucijose turintis O. Hončarukas tapo jauniausiu Ukrainos ministru pirmininku istorijoje.

Balandį prezidentu išrinktas buvęs komikas ir aktorius V. Zelenskis jo kandidatūrą į premjerus pateikė parlamentui anksčiau ketvirtadienį po kelių savaičių konsultacijų.

O. Hončarukas pakeis 41-erių Volodymyrą Hroismaną, kuris apie savo atsistatydinimą pareiškė po V. Zelenskio inauguracijos gegužę.

Jaunas teisininkas yra mažai žinomas visuomenėje ir yra davęs vos kelis interviu žiniasklaidai. Vienas šaltinis prezidentūroje naujienų agentūrai AFP sakė, kad jis mėgsta „ramiai dirbti savo darbą“.

Jo paskyrimas atitinka V. Zelenskio pažadą atvesti į valdžią naujų veidų ir supurtyti sustingusį šalies politinį gyvenimą.

O. Hončaruko kandidatūra buvo greitai patvirtinta, nes nauja V. Zelenskio partija „Liaudies tarnas“ („Sluha narodu“) per pirmalaikius rinkimus liepą laimėjo absoliučią daugumą parlamente.

Teisės ir viešojo administravimo studijas baigęs O. Hončarukas būdamas 24 metų su keliais partneriais įkūrė savo advokatų kontorą. Jis yra laikomas liberalių ekonomikos reformų šalininku.

Kiti politikai vadina O. Hončaruką „komandos žaidėju“ ir „darboholiku“.

Iki šiol O. Hončarukas dirbo V. Zelenskio administracijoje ir buvo atsakingas už ekonominės plėtros ir reformų tęstinumo klausimus. Prieš tai jis vadovavo „Efektyvaus reguliavimo biurui“ – Europos Sąjungos finansuojamai konsultacinei organizacijai, skatinančiai smulkųjį ir vidutinį verslą.

Prezidento šešėlyje

Pasak analitikų, O. Hončarukui veikiausiai nepavyks savarankiškai vadovauti vyriausybės politikai, ir jis daugiausia liks prezidento šešėlyje.

„Hončarukas negali būti nepriklausomas premjeras, net jei jis to norėtų“, – AFP sakė Ukrainos politikos analitikas Volodymyras Fesenka.

Vienas aukšto rango pareigūnas, anksčiau dirbęs su naujuoju premjeru, apibūdino šią patirtį kaip „gana teigiamą“.

Pasak to šaltinio, O. Hončarukas turėjo „puikiai struktūruotą“ viziją ir gebėdavo „sudėlioti prioritetus taip, kad pasiektų rezultatų“.

Tačiau vyriausybės vadovo kėdėje jis gali tikėtis tik „teigiamo techninio vaidmens“ ir prezidentūros paramos, sakė šaltinis.

Viename iš nedaugelio savo interviu O. Hončarukas žadėjo ir toliau bendradarbiauti su Tarptautiniu valiutos fondu (TVF) ir sakė, kad Ukrainai tai yra „itin svarbu“.

Šalis norėtų bendradarbiauti su kreditore dar trejus ar ketverius metus ir tikisi, kad tai padės Ukrainai tapti „Rytų Europos tigru“, sakė jis žurnalui „Novoje vremia“.

O. Hončarukas taip pat remia idėją atšaukti draudimą pardavinėti derlingą žemės ūkio paskirties žemę užsieniečiams. Tokio sprendimo labai laukia investuotojai ir kreditoriai iš Vakarų, bet tam priešinasi didžioji dauguma ukrainiečių.

Investicijų banko „Concorde Capital“ analizės departamento vadovas Oleksandras Paraščijus sakė, kad pagrindinis naujosios vyriausybės iššūkis bus „nenuvilti žmonių lūkesčių, o tai bus sudėtinga“.

„Pagrindinis dalykas, kurio tikimasi, yra ekonominės reformos ir kova su korupcija“, – teigė O. Paraščijus.

Pats O. Hončarukas atrodo optimistiškai nusiteikęs dėl savo šalies perspektyvų.

„Greitai teigiami pokyčiai smarkiai pagreitės“, – parašė jis savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ po susitikimo su Pasaulio banko pirmininku Davidu Malpassu (Deividu Malpasu), praėjusią savaitę viešėjusiu Ukrainoje.

„Viskas bus gerai. Likite įsijungę!“ – parašė jis prie bendros nuotraukos su D. Malpassu.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Jis buvo

Ledu kiosko juristas.

Anonimas

Bet kokia žydiška fizionomija...ta Ukraina jau kaip antras Izraelis.

...

Ach: "O. Hončarukas taip pat remia idėją atšaukti draudimą pardavinėti derlingą žemės ūkio paskirties žemę užsieniečiams. Tokio sprendimo labai laukia investuotojai ir kreditoriai iš Vakarų, bet tam priešinasi didžioji dauguma ukrainiečių" - ah, ir vėl: Šalis negali būt PARDAVINĖJAMA! Juk ir Palestinos PROBLEMA kilo kai palestiniečiai savo žemes Izraeliui pardavė, šie jų išties niekur neišsivežė, BET - patiems palestiniečiams ten vietos neliko. (dabar daroma sumaniau, 'aborigenai' dresiruojami emigruot).

SUSIJUSIOS NAUJIENOS