Būna ir taip: Švedijos mokyklose grįžtama prie rašymo ranka ir popierinių knygų | kl.lt

BŪNA IR TAIP: ŠVEDIJOS MOKYKLOSE GRĮŽTAMA PRIE RAŠYMO RANKA IR POPIERINIŲ KNYGŲ

  • 11

Vaikams Švedijoje grįžus į mokyklas, daugelis mokytojų daugiau dėmesio skiria spausdintoms knygoms, tyliam skaitymui ir rašymo ranka praktikai, o ne kompiuterinio raštingumo įgūdžiams, skelbia „The Guardian“.

Švedijos švietimo ministrė Lotta Edholm rugpjūtį paskelbė, kad vyriausybė nori atšaukti Nacionalinės švietimo agentūros sprendimą, kad skaitmeniniai įrenginiai ikimokyklinėse įstaigose būtų privalomi. Ministrė planuoja ir visiškai nutraukti skaitmeninį mokymą vaikams iki šešerių metų.

Nors Švedijos mokinių gebėjimas skaityti yra didesnis nei Europos vidurkis, tarptautinis ketvirtos klasės skaitymo lygio įvertinimas parodė, kad 2016–2021 m. švedų vaikų įgūdžiai suprastėjo.

Tai gali paaiškinti koronaviruso pandemija arba augančių mokinių imigrantų, kuriems švedų kalba nėra gimtoji, skaičius. Tačiau švietimo ekspertai sako, kad ir pernelyg didelis kompiuterių naudojimas pamokų metu gali sumažinti jaunuolių pažangą.

Apie internetinį mokymą diskutuojama visoje Europoje ir kitose Vakarų šalyse. Pavyzdžiui, Lenkija pradėjo programą, pagal kurią vyriausybė finansuoja nešiojamąjį kompiuterį kiekvienam mokiniui, pradedančiam lankyti ketvirtą klasę, tikėdamasi, kad šalis taps technologiškai konkurencingesnė.

JAV, paskatinta pandemijos, pradinių ir vidurinių mokyklų mokinius irgi aprūpino nešiojamais kompiuteriais. Tačiau šalyje vis dar egzistuoja skaitmeninė atskirtis, dėl kurios JAV mokyklos linkusios naudoti ir spausdintus, ir skaitmeninius vadovėlius.

Vokietija, kuri yra viena turtingiausių Europos šalių, lėtai skaitmenina vyriausybines programas ir visų rūšių informaciją, įskaitant švietimą.

Siekdama atremti Švedijos mažėjančią skaitymo kokybę, šalis investuos apie 500 mln. kronų į vadovėlių grąžinimą 2024 ir 2025 m.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

To Sandra

Tuomet Jums irgi nepakenks žinoti, kad "grįžti" reik rašyti su "į". :)

Pastebėjimas

Va būtent. Šalys, kuriose vaikai mokosi geriausiai, skaitmenos nenaudoja kasdien. Jie rašo ir skaito. Mokosi mokytis. O mes įrašom 5 raides ir žiūrim į ekranus. Paskui sakom, kad vaikai neturi raštingumo įgūdžių.

Lietuvis

Švedai pagaliau susizgribo, kokias nesąmones iki šiol darė.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS