Norvegijoje, Šanchajuje ir Pekine mokiniai sugrįžta į mokyklas | kl.lt

NORVEGIJOJE, ŠANCHAJUJE IR PEKINE MOKINIAI SUGRĮŽTA Į MOKYKLAS

Norvegijos vyriausybei skelbiant apie koronaviruso epidemijos suvaldymą, pirmadienį šalyje atidaromos pradinės mokyklos. Tai dar vienas žingsnis, kuriuo siekiama sugrįžti prie įprasto gyvenimo ritmo. Kai kurie tėvai vis dėlto išreiškė susirūpinimą. Šanchajuje ir Pekine mokiniai taip pat nuo pirmadienio sugrįžo į klases.

Praėjusią savaitę Norvegijoje buvo atidaryti darželiai. Šį pirmadienį po šešių savaičių nuotolinio mokymo į klases sugrįžta ir 6–10 metų amžiaus mokiniai. Tačiau vaikų skaičius ribojamas, vienoje klasėje gali mokytis daugiausiai 15 mokinių.

Norvegija palengva pradėjo kovo 12 d. priimtų kovos su COVID-19 priemonių švelninimą. Netrukus atnaujinti veiklą galės ir kirpėjai bei dermatologai.

Vis dėlto daugelis kitų apribojimų Norvegijoje ir toliau galioja. Draudžiamos sporto varžybos, kultūriniai renginiai, gyventojai privalo laikytis higienos ir saugaus atstumo rekomendacijų.

„Neturėtume prarasti budrumo, privalome ir toliau stengtis, kad virusas neišplistų, – penktadienį sakė premjerė Erna Solberg. – Jei nebūsime atsargūs, tai turės rimtų pasekmių kitiems. Jei situacija stipriai pablogės, turėsime vėl griežtinti ribojimus. Privalome stengtis, kad to nebūtų.“

Kai kurie tėvai vis dėlto piktinasi, kad pradinukams leista sugrįžti į mokyklas. Jie pabrėžė, kad, sugrįžus vaikams, keliems darželių darbuotojams buvo diagnozuota COVID-19 liga.

„Nesistebėčiau, jei atidarius mokyklas situacija smarkiai pablogėtų“, – feisbuko paskyroje rašė vienas iš pasipiktinusių tėvų.

Sekmadienį Norvegija pranešė, kad nuo protrūkio pradžios šalyje užregistruota 7 505 CVOID-19 atvejai ir 193 mirtys. Per pastarąsias savaites ligoninėse gydomų koronavirusu užsikrėtusių pacientų skaičius gerokai sumažėjo.

Šanchajuje ir Pekine moksleiviai taip pat grįžo į klases

Kinijos didiesiems miestams pamažu grįžtant į įprasto gyvenimo vėžes, dešimtys tūkstančių moksleivių pirmadienį taip pat sugrįžo į mokyklas Šanchajuje ir Pekine po kelis mėnesius trukusio karantino, įvesto siekiant pažaboti koronaviruso plitimą.

Šanchajuje tęsti mokslus leista progimnazijų ir gimnazijų paskutinių klasių moksleiviams, o Pekine – tik gimnazijų vyresniųjų klasių moksleiviams, kad šie galėtų tęsti pasiruošimą baigiamiesiems egzaminams prieš stojimą į aukštąsias mokyklas.       

Kinijai iš esmės pavyko suvaldyti koronaviruso plitimą, tačiau čia vis labiau nerimaujama dėl įvežtinių infekcijos atvejų ir antros susirgimų bangos šalies šiaurės rytuose.  

Moksleivis Meng Xianghao (Meng Sianghao) sakė, kad po karantino grįždamas į savo mokyklą Pekine ėmėsi papildomų saugumo priemonių. 

„Atsinešiau apsauginių veido kaukių, šiukšlių maišų ir dezinfekanto“, – naujienų agentūrai AFP sakė jaunuolis, pirmą kartą po kelių mėnesių pertraukos važiavęs metropoliteno traukiniu.

Mokyklinius sporto kostiumus vilkintys ir veido kaukes dėvintys vaikai į mokyklos pastatą ėjo pro policijos ir pareigūnų patikros postą.

„Džiaugiuosi. Labai seniai mačiau savo klasiokus, – sakė kitas moksleivis, 18-metis Hang Huanas. – Labai jų pasiilgau.“

Prie įėjimo į mokyklą buvo pastatyta palapinė, kurioje budėjo baltu apsauginiu kostiumu vilkintis pareigūnas, o kitas darbuotojas purškė dezinfekantu teritoriją prie mokymo įstaigos vartų.   

Nuo sausio visoje šalyje neveikusios arba mokymą tik nuotoliniu būdu vykdžiusios mokyklos praėjusį mėnesį pradėjo pamažu atnaujinti darbą, o Uhane, laikomame naujojo koronaviruso pandemijos pirminiu židiniu, aukštesniųjų klasių moksleiviai į klases turėtų sugrįžti gegužės 6 dieną.

Pekine visiems moksleiviams prie mokyklos vartų bus matuojama temperatūra, be to, jų išmaniuosiuose telefonuose įdiegta speciali programėlė, vertinanti infekcijos pavojų, turi rodyti „žaliąjį“ sveikatos kodą, informavo Kinijos švietimo ir mokslo ministerija.  

Pasak ministerijos, kai kurios Pekino mokyklos iš anksto surepetavo atsidarymą su „netikrais“ moksleiviais.

Sveikinimo kalbos

Valstybinio laikraščio „Beijing Daily“ paskelbtoje vaizdo medžiagoje buvo matyti maždaug 49 tūkst. Pekino aukštesniųjų klasių moksleivių, pirmadienį susirinkusių į savo klases. Vienodu atstumu sustatytuose suoluose sėdinčius kaukėtus moksleivius sveikino jų mokytojai.   

Filmuotoje medžiagoje matoma, kaip vienoje iš klasių, kurios priekyje esančiame ekrane rodoma prezidento Xi Jinpingo (Si Dzinpingo) nuotrauka, mokytoja kalbasi su vaikais apie koronaviruso infekcijos COVID-19 pažabojimo svarbą.

Kai kuriose valgyklose moksleiviams sužymėtos sėdimosios vietos, kad būtų išlaikytas mažiausiai vieno metro atstumas.

Pekine tebegalioja griežti suvaržymai, siekiant užkirsti kelią naujam infekcijų protrūkiui. Į sostinę atvykstantiems asmenims taikoma griežta testavimo tvarka ir ilgas karantinavimas. 

Šanchajuje kai kurios mokyklos įrengė atskiras erdves izoliuoti moksleivius su pakilusia temperatūra, nurodė Švietimo ir mokslo ministerija.

Pekino moksleivis Xiao Shuhanas (Siao Šuhanas) naujienų agentūrai AFP sakė manąs, jog net sugrįžus į klases teks laikytis socialinio atstumo.

„Nebegalėsime apkabinti vieni kitų per pečius“, – sakė jis.

Užsitęsęs karantinas tapo didžiuliu iššūkiu paskutinių klasių moksleiviams, besirengiantiems baigiamiesiems egzaminams, kurie yra vienintelis kelias patekti į šalies universitetus ir paprastai būna labai sunkūs.

„Mokykloje atmosfera skatina mokytis, o namuose to nėra“, – sakė 17-metis Wang Yuchenas (Vang Jučenas).

Kinija kovą pranešė, kad šįmet baigiamieji egzaminai vyks mėnesiu vėliau – liepą.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Jomajo

O Svedija uzdare Konfucijaus instituta, kad nesikistu i Svedijos valdzios darba, kai Lietuvoje kinu zvalgai isikure paciame Vilniaus universitete Lietuvos gedai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS