Nurodyta išplėsti „Družba“ infrastruktūrą naftos importui per Baltijos uostus | kl.lt

NURODYTA IŠPLĖSTI „DRUŽBA“ INFRASTRUKTŪRĄ NAFTOS IMPORTUI PER BALTIJOS UOSTUS

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka nurodė vyriausybei paspartinti magistralinio naftotiekio „Družba“ atkarpų Baltarusijoje infrastruktūros išvystymą naftos importui per uostus prie Baltijos jūros.

„Kažkur mums reikia poros jungčių, kurias vyriausybė planuoja tiesti net per trejus metus. Nebus taip. Pusantrų ar dveji metai, ne daugiau! 100-120 mln. JAV dolerių šioms jungtims surasime patys“, – kalbėjo A. Lukašenka pasitarime su ministrų kabineto nariais dėl šalies aprūpinimo nafta.

Baltarusijos lyderis pakartojo, jog vasario pradžioje Minske viešėjęs JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas) jam pažadėjo, kad JAV kompanijos pasirengusios konkurencingomis kainomis aprūpinti nafta Baltarusijos gamyklas.

„Su (JAV – red.) valstybės sekretoriumi kalbėjau šia tema – padėti mums sukurti infrastruktūrą apsirūpinimui nafta. Pompeo pats pasiūlė naftos konkurencingomis kainomis, o Miuncheno konferencijoje buvo pareiškimas: jie skyrė 1 mlrd. dolerių logistikos objektų statybai, tai yra naftos tiekimui. Taip pat ir mes galime tikėtis, kad gausime iš jų visiškai pigių paskolų šio nelaimingo vamzdžio nuo Baltijos statybai“, – sakė A. Lukašenka.

„Beje, yra pora vamzdžių, kurie mums tiktų, jei juos sutvarkytume ir dėl jų susitartume su Baltijos valstybėmis“, – pridūrė jis.

A. Lukašenka taip pat pareiškė, jog Baltarusija ir toliau importuos rusišką naftą vamzdynais, tačiau šis apsirūpimo ja būdas nebebus vienintelis ir jo reikšmė mažės.

„Importo vamzdynais iš Rusijos neatsisakome, nes ši logistika dabar patogiausia. Tačiau kai monopolijos neliks, bus lengviau susitarti dėl kainos. (...) Aš jau kalbėjau, kad maždaug 40-50 proc. naftos poreikio galime patenkinti tiekimu vamzdynais iš Rusijos, o po likusią dalį apytikriai po lygiai – per Ukrainos ir Baltijos uostus. Tai bus trys šaltiniai apsirūpinimui diversifikuoti“, – pabrėžė A. Lukašenka.

Pagrindinis Rusijos naftos eksporto į Europą koridorius „Družba“ Baltarusijoje atsišakoja dviem kryptimis. Pietinė atšaka skirta rusiškos naftos eksportui į Ukrainą, Vengriją, Slovakiją, Čekiją, taip pat tiekimui į Baltarusijos Mozyriaus naftos perdirbimo gamyklą. Šiaurine atšaka nafta pumpuojama į antrąją Baltarusijos gamyklą „Naftan“, eksportuojama į Lenkiją ir Vokietiją. Šiaurinė atšaka turi atsišakojimą link Baltijos valstybių (vamzdynai Polockas-Biržai-Mažeikiai ir Polockas-Ventspilis), kuris nenaudojamas nuo 2006-ųjų, tačiau vis dar techniškai įmanoma jį pradėti eksploatuoti naftos perpumpavimui priešinga kryptimi.

Lenkijos naujienų agentūra PAP praėjusią savaitę skelbė, jog Lenkijos vyriausybės delegacija Jungtinėse Valstijose aptarė JAV naftos tiekimo Baltarusijai per Lenkijos uostus galimybes.

Rusijos eksporto naftotiekio „Družba“ atkarpų Lenkijoje operatorė PERN penktadienį patvirtino, jog įmanoma panaudoti vieną jo gijų atbuline eiga naftos perpumpavimui iš Gdansko uosto į Baltarusiją.

Rusijai nuo šių metų smarkiai sumažinus žaliavos tiekimą vamzdynais į Baltarusijos naftos perdirbimo gamyklas, A. Lukašenka nurodė jos ieškoti kitur.

Sausį Baltarusija maždaug 86 tūkst. tonų naftos importavo per Klaipėdos uostą ir geležinkeliais, o šį mėnesį planuoja šiuo maršrutu gauti dar du tokio pat dydžio naftos krovinius.

Praėjusią savaitę Baltarusijos koncernas „Belneftechim“ pranešė su Azerbaidžano valstybine naftos ir dujų kompanija „Socar“ pasirašęs susitarimą dėl 160 tūkst. tonų naftos pirkimo. Du tanklaiviai kovą atplauks į Ukrainos uostus ir naftotiekiu Odesa-Brodai pasieks Baltarusiją.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS