Paskyrus naują Rusijos patikėtinį – kalbos apie pokyčius Ukrainoje | kl.lt

PASKYRUS NAUJĄ RUSIJOS PATIKĖTINĮ – KALBOS APIE POKYČIUS UKRAINOJE

Rusijos sprendimas paskirti naują savo patikėtinį, atsakingą už ryšius su Kijevu ir Maskvos remiamais Rytų Ukrainos separatistais, veikiausiai atitolins antrą viršūnių susitikimą dėl šeštus metus besitęsiančio karo užbaigimo, bet gali lemti naują derybų etapą, trečiadienį pareiškė vienas pareigūnas iš Prancūzijos prezidentūros.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis gruodžio 9 dieną Paryžiuje pirmąkart akis į akį susitiko su Rusijos vadovu Vladimiru Putinu. Tame viršūnių susitikime taip pat dalyvavo Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel.

Per tą susitikimą pasiekta nedaug pažangos užbaigiant nuo 2014-ųjų besitęsiantį, tūkstančių gyvybių pareikalavusį vienintelį aktyvų karą Europos teritorijoje.

Tačiau keturi lyderiai tąkart sutarė vėl susitikti po keturių mėnesių.

Vis dėlto Kremlius antradienį patvirtino paskyręs veteraną pareigūną Dmitrijų Kozaką už ryšius su Kijevu ir Maskvos remiamais Rytų Ukrainos separatistais atsakingu patikėtiniu.

61 metų D. Kozakas pakeitė slapųjį Kremliaus strategą Vladislavą Surkovą, nuo 2013 metų prižiūrėjusį Rusijos ryšius su Ukraina ir kitomis buvusiomis sovietinėmis šalimis.

Kai kurie analitikai šį Rusijos sprendimą laiko potencialiai teigiamą poslinkį derybose galinčiu sukelti veiksniu. D. Kozakas laikomas mažiau prieštaringu ir pragmatiškesniu veikėju nei V. Surkovas, palaikęs artimus ryšius su Donbaso separatistais.

Tuo metu Kijeve V. Zelenskis atleido savo administracijos vadovą Andrijų Bohdaną ir į jo vietą paskyrė Andrijų Jermaką, artimą savo sąjungininką ir patarėją užsienio reikalų klausimais, be kita ko, dalyvavusį derybose su Rusija.

Antradienį A. Jermakas tvirtino, kad ir toliau užsiims užsienio politikos reikalais. Vienas šaltinis Ukrainos prezidentūroje naujienų agentūrai AFP sakė, kad jis liks pagrindinis derybininkas su Rusija.

„Šie pokyčiai šiek tiek ištęs kalendorių“, – žurnalistams sakė Eliziejaus rūmų pareigūnas, pageidavęs neviešinti savo pavardės.

„Komandos keičiasi, o tai reiškia, kad visose pusėse reorganizuojame derybininkų komandas, tikėdamiesi naujo derybų etapo“, – pridūrė tas pareigūnas.

„Kas dėl kalendoriaus, negaliu pasakyti, kada įvyks tas viršūnių susitikimas, – pareiškė jis. – Bet aišku, kad abiejose pusėse matome norą diskutuoti, tad taip ir interpretuojame šį pertvarkymą.“

2014-ųjų kovą, netrukus po to, kai per Maidano revoliuciją buvo nuverstas prorusiškų pažiūrų prezidentas Viktoras Janukovyčius, Rusija okupavo ir aneksavo Ukrainai priklausantį Krymą.

Nuo separatistinio konflikto Rytų Ukrainoje pradžios 2014 metų pavasarį žuvo daugiau kaip 13 tūkst. žmonių ir daugiau kaip milijonas buvo priversti palikti savo namus.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Henrikas

Pone Zauniau,tiesiog stebėtina,kad leidžiate Ukrainai dar egzistuoti.Bet ar jai reikalingas jūsų verdiktas?

Saulius

Ukraina kyla ir tvarkosi dauniau ,o maskolija sminga i šikna labai greitai

Zaunius

Pasikeitimai Rusijoje Ukrainai nieko naujo neduos, kol jos prezidento klaikiai mėgėjiška pozicija ir retorika nepasikeis. Mano manymu, tai jau beveik žlugusi valstybė.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS