Penkios Europos šalys prisijungė prie ES sankcijų Baltarusijai | kl.lt

PENKIOS EUROPOS ŠALYS PRISIJUNGĖ PRIE ES SANKCIJŲ BALTARUSIJAI

Penkios Europos Sąjungos partnerės prisijungė prie bloko sankcijų Baltarusijai dėl nesąžiningų prezidento rinkimų ir taikių protestuotojų, opozicijos narių ir žurnalistų bauginimo bei smurtinių represijų prieš juos, penktadienį paskelbė ES Taryba.

„Šalys-kandidatės Albanija, Šiaurės Makedonija ir Juodkalnija bei Europos Laisvosios Prekybos Asociacijos valstybės Islandija ir Norvegija prisijungė prie ES Tarybos sprendimo įvesti sankcijas Baltarusijos atžvilgiu“, – sakoma pranešime.

Jame pabrėžiama, jog šios valstybės užtikrins, kad jų nacionalinė politika atitiktų minėtą ES Tarybos sprendimą.

Pernai ES Baltarusijai įvedė tris sankcijų paketus. Praėjusių metų gruodį ES Taryba paskelbė dekretą dėl trečiojo ES sankcijų paketo Baltarusijai, kuriame yra 29 fiziniai ir septyni juridiniai asmenys.

Tarp jų yra ginklus ir karinę įrangą eksportuojanti „Beltecheksport“, Minsko ratinių vilkikų gamykla (MZKT), viena pagrindinių nekilnojamojo turto vystytojų ir statytojų „Dana Holdings/Dana Astra“, Baltarusijos institucijoms sekimo platformą užtikrinanti bendrovė „Synesis“ ir kelios kompanijos, atsakingos už valstybės karo technikos politikos įgyvendinimą.

Sankcijomis draudžiama išduoti vizas „juodajame sąraše“ atsidūrusiems Baltarusijos pareigūnams ir įšaldomas jų turtas bloke.

Baltarusiją nuo rugpjūčio krečia masiniai protestai dėl prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas Aliaksandras Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų.

Opozicija ir Vakarų demokratijos tvirtina, kad šie rinkimai buvo suklastoti, ir jų nugalėtoja laiko politikos naujokę Sviatlaną Cichanouskają, kovoje dėl prezidento posto pakeitusią savo įkalintą vyrą.

Protestuotojai reikalauja A. Lukašenkos atsistatydinimo, politinių kalinių paleidimo ir naujų rinkimų.

S. Cichanouskajos atstovai yra nurodę, kad naujas ES sankcijų Minsko režimo paketas bus aptartas Briuselyje 2021 metų pradžioje.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Anonimas

Kada belorusija nustos savintis LDK heraldika, istorija ir t.t.?

Faktas

Vašingtonas oficialiai patvirtino išorinės Ukrainos kontrolės faktą. Tai siekia padaryti Baltarusijoje.

Laikas keisti plokštelę...

Kada penkios šalys pradės JAV taikyti sankcijas......ten fašistai užgrobia valdžią klastodami rinkimų balsus........jau laikas taikyti vienodai.......nereikia išverstakailiu būti...tik Baltarusija....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS