Peru eksprezidentas nebesipriešina – pasidavė JAV pareigūnams | kl.lt

PERU EKSPREZIDENTAS NEBESIPRIEŠINA – PASIDAVĖ JAV PAREIGŪNAMS

Buvęs Peru prezidentas Alejandro Toledo (Alechandras Toledas) penktadienį pasidavė JAV pareigūnams prieš numatomą jo ekstradiciją į Limą, kur jis kaltinamas korupcija ir pinigų plovimu.

77-erių A. Toledo jau kelerius metus gyveno Jungtinėse Valstijose ir pasidavė Kalifornijos valstijos San Chozės federalinio teismo pastate, kur buvo perduotas Jungtinių Valstijų maršalų tarnybai.

A. Toledo, kuris 2001–2006 metais ėjo Peru prezidento pareigas, yra ieškomas Peru prokurorų, tiriančių didelį skandalą, susijusį su Brazilijos statybų konglomeratu „Odebrecht“.

Stanfordo universitete daktaro laipsnį įgijęs A. Toledo kaltinamas paėmęs iš „Odebrecht“ milijonus dolerių mainais į palankesnes sąlygas dalyvaujant viešųjų darbų konkursuose.

Jis neigia visus kaltinimus, dėl kurių, jei bus nuteistas Peru, jam gresia iki 20 metų kalėjimo.

2019 metais vyras buvo sulaikytas Kalifornijoje.

2020 metais jam buvo paskirtas namų areštas ir nurodyta nešioti elektroninę apykoję prabangiame Menlo Parko rajone netoli Stanfordo.

Šios savaitės pradžioje JAV Devintosios apygardos apeliacinis teismas atmetė naujausią A. Toledo teisinį veiksmą, kuriuo jis siekė užblokuoti ekstradiciją, kurios Peru siekė nuo 2018 metų, ir JAV teisėjas nurodė jam pasiduoti.

Peru prokurorai teigia, kad turi dviejų asmenų parodymus, kurie teigia, kad A. Toledas gavo kyšius iš „Odebrecht“.

Įmonė pripažino, kad Brazilijoje ir keliose kitose Lotynų Amerikos šalyse mokėjo kompensacijas už vadinamąjį „automobilių plovyklos“ skandalą, dėl kurio už grotų atsidūrė dešimtys politikų ir verslo veikėjų.

Dar keturių buvusių Peru prezidentų atžvilgiu šiuo metu atliekami korupcijos tyrimai. Tai Ollanta Humala (Oljanta Humala) (ėjęs pareigas 2011–2016 metais), Pedro Pablo Kuczynski (Pedras Pablas Kučinskis) (ėjęs pareigas 2016–2018 metais), Martinas Vizcarra (Martinas Viskara) (ėjęs pareigas 2018–2020 metais) ir Pedro Castillo (Pedras Kastiljas) (ėjęs pareigas 2021–2022 metais).

Buvęs prezidentas Alberto Fujimori (Albertas Fudžimoris) (ėjęs pareigas 1990–2000 metais) buvo nuteistas dėl kaltinimų korupcija ir dabar sėdi kalėjime. Kitas buvęs prezidentas Alanas Garcia (Alanas Garsija) nusižudė 2019 metais, kai policija ruošėsi jį suimti „Odebrecht“ byloje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS