Peru vyriausybė nuo COVID-19 paskiepyta anksčiau nei visuomenė: atsistatydina užsienio reikalų ministrė | kl.lt

PERU VYRIAUSYBĖ NUO COVID-19 PASKIEPYTA ANKSČIAU NEI VISUOMENĖ: ATSISTATYDINA UŽSIENIO REIKALŲ MINISTRĖ

Peru užsienio reikalų ministrė sekmadienį atsistatydino, plečiantis skandalui dėl žinios, kad kai kurie vyriausybės pareigūnai buvo paskiepyti nuo COVID-19 gerokai anksčiau nei plačioji visuomenė.

Koronaviruso pandemija smarkiai paveikė šią Pietų Amerikos valstybę: jos sveikatos apsaugos sistema yra perkrauta, o tikslinė vakcinavimo programa prasidėjo tik vasario 8 dieną.

Visuomenei piktinantis, kad valdininkai buvo skiepijami, nors lieka neaišku, kada prasidės platesnės visuomenės vakcinavimas, jau atsistatydino mažiausiai du pareigūnai.

Peru žiniasklaida pranešė, kad generalinė prokurorė Zoraida Avalos (Soraida Avalos) pradėjo „preliminarų tyrimą“ eksprezidento Martino Vizcarros (Martino Viskaros) ir kitų pareigūnų, atsakingų už aukšto rango figūrų ankstyvą skiepijimą, atžvilgiu.

Elizabeth Astete (Elisabet Astetė) sekmadienį socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė, kad jos atsistatydinimą oficialiai priėmė prezidentas Francisco Sagasti (Fransiskas Sagatis).

Elizabeth Astete, Scanpix nuotr.

Savo pareiškime ji nurodė, kad buvo paskiepyta sausio 22 dieną. Tą sprendimą ji pavadino „rimta klaida“ ir sakė, kad nebesiskiepys antra vakcinos doze.

F. Sagasti televizijai „America Television“ pareiškė esąs „pasipiktinęs ir įtūžęs“ dėl susiklosčiusios padėties.

E. Astete yra antroji ministrų kabineto narė, atsistatydinusi pasirodžius laikraščio straipsniui, kad buvęs prezidentas M. Vizcarra buvo paskiepytas nuo koronaviruso dar spalį. Pirmoji vyriausybę paliko sveikatos apsaugos ministrė Pilar Mazzetti (Pilar Maceti).

Skiepijimo kampanija Peru prasidėjo tik vasario pradžioje, gavus 300 tūkst. kinų valstybinės bendrovės „Sinopharm“ vakcinos dozių. Pirmieji jomis skiepijami šalies medikai.

Platesnio skiepijimo pradžios data dar nepaskelbta, tačiau vyriausybė pažymėjo ketinanti iki liepos vakcinuoti 10 mln. gyventojų.

57 metų M. Vizcarra buvo paskiepytas vos kelios savaitės iki jam paskelbtos apkaltos dėl kaltinimų kyšininkavimu.

Eksprezidentas, siekiantis laimėti vietą Kongrese per balandį vyksiančius visuotinius rinkimus, pareiškė, kad praėjusią savaitę jis su žmona savanoriškai sudalyvavo vakcinos klinikiniame tyrime. Jis teigia laikęs šį faktą paslaptyje, nes „savanoriai turi laikytis konfidencialumo“.

Tačiau Limos Cayetano Heredios (Kajetano Heredijos) universitetas, vadovaujantis „Sinopharm“ vakcinos klinikiniams tyrimams, sekmadienį paneigė, kad M. Vizcarra buvo savanoris.

Įstaiga informavo Peru sveikatos apsaugos institucijas, „kad Martinas Vizcarra ir [jo sutuoktinė] ponia Maribel Diaz Cabello (Maribel Dias Kabeljo) nepriklauso 12 tūkst. tyrimo savanorių grupei“.

Buvęs valstybės vadovas išreiškė „didžiulę nuostabą“ dėl tokio universiteto pareiškimo ir pakartojo, jog savanoriškai pasiskiepijo dviem dozėmis.

M. Vizcarros teigimu, tuo atveju nebuvo jokios „administracinės kaltės ar nusikaltimo“, o jo veiksmais esą pasinaudojo „šalies priešai, ketindami diskredituoti“ eksprezidentą.

Ši kontroversija praėjusią savaitę paskatino P. Mazzetti atsistatydinti, nors ji teigė nieko nežinojusi apie ją paskyrusio M. Vizcarros paskiepijimą.

Peru žiniasklaidai spėliojant, kad daugiau valdininkų galėjo slapčia pasiskiepyti, F. Sagasti administracijos vadovas ir dvylika ministrų pareiškė tebelaukiantys savo eilės.

76 metų lyderis antradienį viešai pasiskiepijo kartu su sveikatos apsaugos specialistais.

33 mln. gyventojų turinti Peru užregistravo daugiau kaip 1,2 mln. COVID-19 atvejų ir per 43,7 tūkst. mirčių.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS