Popiežius oficialiai atėmė Vatikano valstybės sekretoriato turtą | kl.lt

POPIEŽIUS OFICIALIAI ATĖMĖ VATIKANO VALSTYBĖS SEKRETORIATO TURTĄ

Popiežius Pranciškus oficialiai atėmė iš Vatikano valstybės sekretoriato jo finansinius išteklius ir nekilnojamąjį turtą dėl netinkamo šimtų milijonų eurų valdymo, tapusio korupcijos tyrimo taikiniu.

Popiežius Pranciškus savaitgalį pasirašė naują įstatymą, įpareigojantį Vatikano valstybės sekretoriatą iki vasario 4 dienos perduoti visą savo turtą kitai institucijai. Šiuo įstatymu visos tikinčiųjų ir fondų suaukotos lėšos, kurias iki šiol tvarkė sekretoriatas, perduodami valdyti Vatikano iždui. Iždas turėtų jas įtraukti į Šventojo Sosto konsoliduotąjį biudžetą, tačiau valdyti kaip atskiras.

Šis popiežiaus sprendimas yra atsakas į Vatikano atliekamą tyrimą dėl Valstybės sekretoriato lėšų ir investicijų įtariamo ilgamečio netinkamo valdymo, dėl kurio Šventasis Sostas prarado dešimtis milijonų eurų finansų krizės metu.

Nurodymą perduoti turtą Pranciškus davė dar rugpjūčio mėnesį, o lapkritį paskyrė komisiją permainoms įgyvendinti. Naujuoju įstatymu įteisinami nuolatiniai pakeitimai ir nustatoma jų įgyvendinimo data.

Pasak popiežiaus, šių permainų jis imasi siekdamas pagerinti Vatikano lėšų administravimą, kontrolę ir saugojimą, bei užtikrinti „skaidresnį ir efektyvesnį jų valdymą“.

Veiksmų prieš savo sekretoriatą Pranciškų paskatino imtis pusantrų metų trunkantis Vatikano prokurorų tyrimas dėl 350 mln. eurų investavimo į prabangų gyvenamąjį namą Londono elitiniame Čelsio rajone.

Prokurorai kaltina keletą institucijos pareigūnų piktnaudžiavimu pareigomis sudarant minėtą sandorį. Dar keletas italų tarpininkų yra įtariami iš Vatikano kaip atlygį gavę dešimtis milijonų eurų.

Šis skandalas atskleidė, kad Vatikano aukščiausio rango dvasininkams trūksta kompetencijos tvarkyti Šventojo Sosto lėšas. Jie atsisakė balsavimo teisę suteikiančių akcijų ir sutiko mokėti didžiulius tarpininkavimo mokesčius italams, tarp verslininkų garsėjusiems savo įtartinais sandoriais.

Pranciškaus sprendimas sudavė gėdingą smūgį Vatikano valstybės sekretoriatui, laikytam pačia galingiausia valstybės institucija. Sprendimu sekretoriatas prilyginamas visiems kitiems departamentams, privalantiems ruošti, tvirtinti ir leisti kontroliuoti savo biudžetą.

To daug metų siekė kardinolas George'as Pellas, Pranciškaus pirmasis ekonomikos ministras, dėl savo finansų reformų ir pastangų pradėti kontroliuoti Valstybės sekretoriato buhalteriją stojęs į konfrontaciją su šiuo departamentu.

2017 metais G. Pellas turėjo nutraukti savo reformas ir stoti prieš teismą dėl įtariamo nepilnamečių tvirkinimo jo gimtojoje Australijoje. Galiausiai G. Pellas buvo išteisintas ir neseniai naujienų agentūrai AP sakė, kad jam iškelti kaltinimai galėjo būti kerštas už jo bandymą atskleisti neteisėtą veiklą.

Šventasis Sostas šiemet išgyvena finansų krizę, koronaviruso pandemijai iš jo atėmus vieną pagrindinių pajamų šaltinių – lėšas, surenkamas už parduotus bilietus į Vatikano muziejus. Pernai Šventasis Sostas sumažino savo biudžeto deficitą nuo 75 mln. eurų iki 11 mln. eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

kaunas

cha ,celibatas cia niekuo detas [[celibatas --veda"" prie vaiku,paaugliu lytinio ishnaudojimo.....o ne finansu nemoksishko tvarkymo..

net ir celibatas

Neapsaugojo , nuo lesu grobstymo.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS