Popiežius Pranciškus ragina gerbti prostitutes ir prekybos žmonėmis aukas | kl.lt

POPIEŽIUS PRANCIŠKUS RAGINA GERBTI PROSTITUTES IR PREKYBOS ŽMONĖMIS AUKAS

Popiežius Pranciškus ketvirtadienį per mišias sausakimšame Bankoko stadione paragino dešimtis tūkstančių jose dalyvaujančių atsidavusių maldininkų gerbti prostitutes ir prekybos žmonėmis aukas.

Šis raginimas nuskambėjo baigiantis susitikimų kupinai dienai budistiškame Tailande, kur santarvės tarp religijų ir taikos žinią skelbiantis pontifikas atvyko pirmą kartą.

Iš Tailando Pranciškus šeštadienį išvyks į Japoniją. Siekdamas „amoralių“ branduolinių ginklų uždraudimo Šventasis Tėvas apsilankys Hirošimoje ir Nagasakyje – miestuose, ant kurių 1945 metais buvo numestos atominės bombos.

82 metų pontifikas į stadioną atvyko vilkėdamas specialiai jam iš tailandietiško šilko nuaustu aukso spalvos arnotu, sveikindamas vėliavėlėmis mojuojančias minias. Kai kurie tikinčiųjų negalėjo sulaikyti džiaugsmo ašarų, išvydę 1,3 mlrd. pasaulio katalikų lyderį.

Į mišias susirinko maždaug 60 tūkst. žmonių. Dalis jų suplūdo į netoliese esantį stadioną, kad galėtų stebėti iškilmingas mišias su giesmėmis dideliuose ekranuose.

Paprastumu garsėjantis popiežius ir šį kartą nevengė paliesti sudėtingų temų.

Daugiausia dėmesio savo kalboje jis skyrė pažeidžiamiems vaikams ir moterims, kuriems reikia pagalbos ir kurie yra „prostitucijos ir žmonių kontrabandos aukos, pažeminti, netekę esminio žmogiškojo orumo“.

Jis taip pat kalbėjo apie narkomanus, migrantus, „išnaudojamus nusidėjėlius ir apeinamus elgetas“.

„Visi jie priklauso mūsų šeimai. Jie yra mūsų motinos, mūsų broliai ir seserys. Neatimkime iš savo bendruomenių galimybės matyti jų veidus, jų žaizdas, jų šypsenas ir jų gyvenimus“, – kalbėjo pontifikas po pamaldų.

Jo žodžiai yra ypač aktualūs šiame regione, kur klesti nekontroliuojama prekyba žmonėmis ir prostitucija.

Daugybę turistų pritraukiančiame Tailande prostitucija yra neteisėta, tačiau sekso industrijoje dirba mažiausiai 300 tūkst. darbuotojų. Manoma, kad dalis jų buvo parduoti, rodo oficialūs statistiniai duomenys.

Nemažai moterų pačios susivilioja šiuo užsiėmimu, nes parsidavinėdamos gali uždirbti iki 10 kartų daugiau nei minimalus darbo užmokestis. Be to, pasak kritikų, korumpuoti valdžios pareigūnai yra linkę ignoruoti šį klestintį verslą.

Anksčiau popiežius Pranciškus pagyrė Tailando pastangas atsikratyti žmonių išnaudojimo ir moterų bei vaikų pavergimo „rimbo“ ir ragino užtikrinti „garbingą“ ateitį pažeidžiamam jaunimui.

GALERIJA

  • Popiežius Pranciškus ragina gerbti prostitutes ir prekybos žmonėmis aukas
  • Popiežius Pranciškus ragina gerbti prostitutes ir prekybos žmonėmis aukas
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Jeijei

Jei moteris pardavineje savo kuna ir moka mokescius ji nera prastitute o Sexo darbuotoja ir ji nesmerkiama nei belgijoje nei vokietijoje nei prancuzijoje kur gali ramiai dirbti

Nuomonė

Greičiausiai Popiežiaus išsireiškimas apie pagarbą prostitutėms ir prekybos žmonėmis aukoms yra neteisingai išverstas. Manau, kad Popiežius kalbėdamas apie tuos nuskriaustus vargšus žmones, ragino ne gerbti juos, bet užjausti. Nes kaip begalvotum, pagarbą reikia nusipelnyti! O tokiu verslu besiverčiantys asmenys geriausiu atveju verti tik didelės atjautos. Vertėjai dažnai padaro grubių klaidų neteisingai versdami žodžius, kurie dažnai turi keletą reikšmių. Manau, kad ir šis atvejis -- ne išimtis.

Jokia dora moteris

neužsiims prostitucija, nors ir badu mirtų. Visuomet atsiras darbų, gal ir neprestižinių, kurie bent minimaliai leis moteriai užsidirbti neprarandant savo orumo. Kaip galima leisti niekinti savo kūną? Juk kūnas -- šventovė, kurioje gyvena Dvasia! Juk moters kūne užsimezga Gyvybė! Kaip galima visokiems degradams leisti apteršti savo būsimus kūdikius? Juk kiekvienos moters svajonė -- turėti gražią šeimą ir vienintelį mylintį ir mylimą Vyrą. Todėl manau, kad noras legalizuoti prostituciją yra viena iš formų, nukreiptų prieš normalią Lietuvišką Šeimą.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS