Prancūzija: išeiti iš krizės su JAV prireiks „laiko ir veiksmų“ | kl.lt

PRANCŪZIJA: IŠEITI IŠ KRIZĖS SU JAV PRIREIKS „LAIKO IR VEIKSMŲ“

Išeiti iš diplomatinės krizės tarp Prancūzijos ir JAV dėl didelio povandeninių laivų sandorio prireiks „laiko ir veiksmų“, ketvirtadienį kolegai amerikiečiui Antony Blinkenui (Entoniui Blinkenui) pareiškė Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas-Yves'as Le Drianas (Žanas Ivas Le Drianas).

Prancūzų diplomatijos vadovas JAV valstybės sekretoriui sakė, kad trečiadienį įvykęs prezidentų Emmanuelio Macrono (Emanuelio Makrono) ir Joe Bideno (Džo Baideno) pokalbis telefonu buvo „pirmas žingsnis“ santykių taisymo link, teigiama Prancūzijos URM paskelbtame pareiškime.

J.-Y. Le Driano ir A. Blinkeno susitikimas vyko Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos kuluaruose. Niujorke įsikūrusios Prancūzijos misijos prie JT biure surengtos derybos truko apie valandą.

Didžiąją savaitės dalį J.-Y. Le Drianas atsisakė patvirtinti, ar susitiks akis į akį su A. Blinkenu.

Prancūzija yra pasipiktinusi JAV dėl jos slapta vestų derybų dėl naujo strateginio aljanso sudarymo su Jungtine Karalyste ir Australija bei amerikietiškų branduolinių povandeninių laivų pardavimo Australijai.

Dėl šio pakto Kanbera atšaukė milžinišką sutartį dėl prancūziškų povandeninių laivų pirkimo.

Šį Vašingtono žingsnį Prancūzijos URM vadovas praėjusią savaitę pavadino „dūriu į nugarą“.

Prancūzija taip pat atšaukė konsultacijoms savo ambasadorius Vašingtone ir Kanberoje.

Tačiau Prancūzijos prezidentas E. Macronas, trečiadienį pasikalbėjęs telefonu su J. Bidenu, nurodė savo šalies ambasadoriui kitą savaitę sugrįžti į Vašingtoną.

Jiedu taip pat sutarė pradėti „išsamias konsultacijas“ bei spalio gale susitikti Europoje. Šiuo susitikimu norima „pasiekti bendrą supratimą ir išlaikyti pagreitį šiame procese“, sakoma bendrame Paryžiaus ir Vašingtono pranešime.

Baltųjų rūmų atstovė spaudai Jen Psaki (Džen Psaki) žurnalistams sakė, kad tas pokalbis buvo „draugiškas“ ir kad J. Bidenas „tikisi, jog tai buvo žingsnis atgal į normalias vėžes“.

J.-Y. Le Drianas „sutarė palaikyti glaudžius ryšius“ su A. Blinkenu, kad „atkurtų pasitikėjimą“, sakoma Prancūzijos užsienio reikalų ministerijos pranešime spaudai, bet daugiau informacijos jame nepateikiama.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Saunuoliai Prancuzai

SUSIJUSIOS NAUJIENOS