Prasidėjo antrasis D. Trumpo apkaltos teismas | kl.lt

PRASIDĖJO ANTRASIS D. TRUMPO APKALTOS TEISMAS

Jungtinių Valstijų Senatas antradienį pradėjo istorinį antrąjį Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) apkaltos teismą, rinkimus pralaimėjusiam buvusiam prezidentui sulaukus Atstovų Rūmų kaltinimų dėl minios pakurstymo sausio 6-ąją šturmuoti JAV Kapitolijų.

D. Trumpas yra pirmasis prezidentas, kuriam kada nors teko patirti du apkaltos procesus – jis buvo išteisintas 2020 metais dėl kaltinimų piktnaudžiavimu valdžia. Be to, tai yra pirmas kartas istorijoje, kai teisiamas jau nebeužimantis posto prezidentas.

Kapitolijaus šturmas sausio 6 dieną pribloškė visą pasaulį, stebėjusį, kaip neleisti patvirtinti išrinktojo prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) pergalę pasiryžę riaušininkai įsiveržė į pastatą.

Šiame teisme nelaukiama liudytojų, iš dalies todėl, kad prisiekusiaisiais prisaikdintiems senatoriams, kurie patys buvo priversti slėptis, bus pateikti tą dieną padaryti vaizdo įrašai.

Tuo metu savo kurorte „Mar-a-Lago“ prieglobstį radęs D. Trumpas atsisakė liudyti teisme.

D. Trumpo gynėjai ruošiasi tvirtinti, kad Konstitucija nesuteikia aukštiesiems Kongreso rūmams jurisdikcijos teisti buvusį prezidentą. Jie taip pat ketina ginčyti, kad D. Trumpas kaip nors pakurstė minią maištauti. Jų teigimu, D. Trumpas paprasčiausiai pasinaudojo Pirmojoje pataisoje numatyta teise, ragindamas savo šalininkus protestuoti prie Kapitolijaus.

Tuo metu Kongreso demokratai, vadinami Atstovų Rūmų apkaltos vadovais, savo galutiniuose kontrargumentuose sakė, kad D. Trumpas įvykdė bet kurio Jungtinių Valstijų prezidento „sunkiausią konstitucinį nusikaltimą“, kai sausį kurstė savo šalininkus šturmuoti JAV Kapitolijų. Pasak jų, D. Trumpas „išdavė Amerikos žmones“, ir tam negali būti jokio pateisinimo.

„Jo kurstymas maištauti prieš Jungtinių Valstijų valdymo sistemą – dėl kurios buvo sutrikdytas taikus valdžios perdavimas – yra sunkiausias konstitucinis nusikaltimas, kada nors įvykdytas prezidento“, – sakė demokratai.

Senatoriams susirinkus į apkaltos teismą antradienį pirmiausia bus sprendžiama ir balsuojama dėl to, ar Konstitucija leidžia teisti buvusį prezidentą.

Kol kas neaišku, kiek truks apkaltos teismas, bet jis bus trumpesnis nei pirmosios D. Trumpo apkaltos trijų savaičių maratonas ir galėtų baigtis jau kitą savaitę.

Demokratai turi 50 iš 100 vietų Senate, o viceprezidentė Kamala Harris (Kamala Haris) gali savo balsu nulemti balsavimų baigtį, kai balsai pasiskirsto po lygiai. Tačiau D. Trumpui nuteisti reikia dviejų trečdalių daugumos, ir tai reiškia, kad mažiausiai 17 respublikonų senatorių per balsavimą turėtų palaikyti demokratus.

Jei D. Trumpas būtų nuteistas, Senatas vėliau surengtų kitą balsavimą dėl uždraudimo jam ateityje užimti valstybės postus. Tokiam sprendimui pakaktų paprastos balsų daugumos.

Vis dėlto net jei apkaltos teismas baigsis išteisinimu, raginimai nubausti D. Trumpą už jo elgesį po rinkimų tęsis ir gali apimti pastangas dėl abiejų partijų balsavimo už papeikimą.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS