Prasidėjus rusų ir baltarusių pratyboms, pasikalbėjo JAV ir Baltarusijos kariuomenių vadai | kl.lt

PRASIDĖJUS RUSŲ IR BALTARUSIŲ PRATYBOMS, PASIKALBĖJO JAV IR BALTARUSIJOS KARIUOMENIŲ VADAI

JAV ir Baltarusijos kariuomenių vadai ketvirtadienį surengė retas telefonines derybas, siekdami išvengti „apsiskaičiavimo“ per bendras Rusijos ir Baltarusijos karines pratybas, pranešė Pentagonas.

Pratybos vyksta Vakarų šalims nerimaujant dėl potencialaus Rusijos, pasienyje su Ukraina sutelkusios dešimtis tūkstančių karių, įsiveržimo į kaimyninę šalį.

JAV jungtinio štabų vadų komiteto pirmininkas generolas Markas Milley (Markas Milis) pasikalbėjo su Baltarusijos Generalinio štabo viršininku generolu majoru Viktaru Hulevičiumi ir aptarė su regiono saugumu susijusius „nerimą keliančius klausimus“.

„Telefono pokalbis palengvino abiejų lyderių bendravimą, kad sumažintų apsiskaičiavimo tikimybę ir geriau suprastų dabartinę Europos saugumo situaciją“, – sakoma Pentagono pranešime.

Pareigūnai sutarė neviešinti savo pokalbio detalių, priduriama jame.

Rusija ir Baltarusija anksčiau ketvirtadienį pradėjo bendrų karinių pratybų aktyviąją dalį.

Per manevrus, truksiančius iki vasario 20-osios, bus treniruojamasi „nuslopinti ir atremti išorinę agresiją“, sakoma Rusijos gynybos ministerijos pranešime.

Per pratybas bus imituojamos pastangos sustiprinti kai kurių Baltarusijos sienos ruožų gynybą, kad būtų užblokuotas ginklų ir šaudmenų gabenimas į šalį, taip pat treniruojamasi pagal kitus scenarijus, nurodė ministerija.

Jos paskelbtoje filmuotoje medžiagoje matyti, kaip pratybų pradžios išvakarėse per snieguotus laukus riedėjo rusiškų raketų kompleksų kolonos.

Rusija taip pat nusiuntė šešis karo laivus per Bosforo sąsiaurį į jūrų pratybas Juodojoje ir kaimyninėje Azovo jūrose.

Kijevas pasmerkė jų dislokavimą kaip „beprecedentį“ bandymą atkirsti Ukrainą nuo abiejų jūrų.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

Vakarų šalys sako, kad Rusija, sutelkusi daugiau kaip 100 tūkst. karių prie sienų su Ukraina, galimai ruošiasi karinei invazijai.

Maskva ir Minskas neatskleidė, kiek karių dalyvauja pratybose, bet Jungtinės Valstijos sakė, jog Rusija planuoja pasiųsti į kelias Baltarusijos sritis apie 30 tūkst. karių.

„Pratybų tikslas – mokytis slopinti ir atremti išorės agresiją vykdant gynybinę operaciją“, – teigiama Rusijos gynybos ministerijos pareiškime.

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas-Yves'as Le Drianas (Žanas Ivas Le Drianas) šias pratybas pavadino „labai smurtiniu gestu“, o britų užsienio reikalų sekretorė Liz Truss (Liz Tras) besilankydama Maskvoje apkaltino Rusiją mėginimu „pakirsti Ukrainos suverenitetą“.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas savo ruožtu pareiškė, kad rusų pajėgų telkimas yra „pavojingas momentas Europos saugumui“.

Atsakydamas į Vakarų reiškiamus nuogąstavimus Kremlius tvirtino neketinąs palikti savo karių Baltarusijoje neribotą laiką.

Tačiau Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad „pajėgų telkimas pasienyje yra psichologinis kaimynų spaudimas“.

Kijevas pats pradėjo karines pratybas, laikomas reakcija į Rusijos mokymus Baltarusijoje, tačiau pareigūnai neatskleidė šių manevrų detalių, tikriausiai nenorėdami didinti įtampos.

 

GALERIJA

  • Prasidėjus rusų ir baltarusių pratyboms, pasikalbėjo JAV ir Baltarusijos kariuomenių vadai
  • Prasidėjus rusų ir baltarusių pratyboms, pasikalbėjo JAV ir Baltarusijos kariuomenių vadai
  • Prasidėjus rusų ir baltarusių pratyboms, pasikalbėjo JAV ir Baltarusijos kariuomenių vadai
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Pasiūlė amerikonui pigių pampersų ?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS