Princas Williamas ir Kate lankosi Airijoje | kl.lt

PRINCAS WILLIAMAS IR KATE LANKOSI AIRIJOJE

Princas Williamas (Viljamas) ir jo žmona Kate (Keit) antradienį pradėjo vizitą Airijoje, kuris yra naujausias didelio dėmesio sulaukęs svarbių britų karališkosios šeimos asmenų apsilankymas po karalienės Elizabeth II (Elzbietos II) istorinio valstybinio vizito 2011-aisiais.

Williamo ir Kate trijų dienų vizitas surengtas kelios savaitės po visuotinių rinkimų, per kuriuos pozicijas sustiprino nacionalistų „Sinn Fein“, siekianti Airijos ir Šiaurės Airijos susivienijimo.

Williamo senelė yra valstybės vadovė Šiaurės Airijoje. „Sinn Fein“ buvo Airijos respublikonų armijos (IRA), dešimtmečius šioje provincijoje kovojusios su britų valdymu, politinis sparnas.

Karališkosios poros vizitas taip pat vyksta po Jungtinės Karalystės išstojimo iš Europos Sąjungos, įvykusio sausio 31 dieną. Abiem šalims derantis dėl išstojimo daug nesutarimų kėlė sienos tarp Šiaurės Airijos ir Airijos Respublikos klausimas.

Antradienį Kembridžo kunigaikštis ir kunigaikštienė Dubline turi susitikti su Airijos prezidentu Michaelu D. Higginsu (Maiklu D. Higinsu) ir premjeru Leo Varadkaru (Lio Varadkaru).

Williamas ir Kate taip pat padės vainiką Atminimo sode, kuriame pagerbiami kovoje už Airijos nepriklausomybę kritę žmonės, daugiausia – nuo britų rankos.

Pirmasis poros vizitas Airijoje buvo surengtas JK užsienio reikalų ministerijos prašymu. Jo metu karališkieji asmenys taip pat nuvyks į Golvėjų šalies vakarinėje pakrantėje.

Visą Airijos salą valdė britai, kol 1921 metais baigėsi kruvinas nepriklausomybės karas tarp Karūnos pajėgų ir airių respublikonų.

Pagal sutartį sala buvo padalyta į britų valdomą Šiaurės Airiją ir „laisvą valstybę“, kuri vėliau virto dabartine Airijos Respublika.

Politinis fonas

Karališkųjų asmenų vizitai kažkada buvo neįmanomi dėl tokių grupių kaip IRA keltos terorizmo grėsmės.

1979 metais kovotojai nužudė Williamo senelio princo Philipo (Filipo) dėdę Louisą Mountbatteną (Luisą Mauntbateną), paskutinį britų valdytos Indijos vicekaralių, kuris buvo Williamo tėvo princo Charleso (Čarlzo) mentorius.

Pradėjusi 1997-aisiais, IRA galiausiai sudėjo ginklus, užbaigė tris dešimtmečius trukusį kraujo liejimą, vadinamą „Neramumais“ (The Troubles), ir pažadėjo airių susivienijimo siekti taikiomis priemonėmis.

Tai sudarė sąlygas karalienei 2011 metais atvykti istorinio vizito, kuris buvo pirmas britų monarchų vizitas dabartinės Airijos Respublikos teritorijoje nuo jos senelio karaliaus Jurgio V apsilankymo visu šimtmečiu anksčiau.

Elizabeth II vizitas buvo vadinamas labai svarbiu momentu sklaidant istoriškai susiklosčiusią įtampą tarp šių dviejų valstybių.

Sosto įpėdinis princas Charlesas ir jo žmona Camilla (Kamila) per pastaruosius penkerius metus penkis kartus lankėsi Airijoje, ir tai atspindi glaudesnius abiejų valstybių santykius.

Williamo ir Kate vizitas taip pat yra reikšmingas, nes vyksta unikaliu Airijos politikos metu, „Sinn Fein“ per praėjusio mėnesio rinkimus tapus antra didžiausia partija parlamente.

Nė viena Airijos partija negavo pakankamai vietų, kad galėtų suformuoti daugumos vyriausybę, o derybos tarp partijų yra įstrigusios.

Tačiau „Sinn Fein“ lyderė Mary Lou McDonald (Meri Lu Makdonald) yra sakiusi, kad „visai gali būti kita premjerė“.

Jei taip nutiks, tikriausiai atsinaujins konstitucinė kova dėl Šiaurės Airijos, nes „Sinn Fein“ nori, kad per penkerius metus būtų surengtas referendumas dėl airių susivienijimo.

Pagal 1998 metų taikos susitarimą, kad taip įvyktų, taip pat reikės atskiro balsavimo Šiaurės Airijoje.

L. Varadkaras, kuris jo centro dešinės partijai „Fine Gael“ per rinkimus nukritus į trečią vietą atsistatydino, su karališkąja pora susitiks kaip laikinasis Airijos premjeras.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

AB absurdas

na istikrokozonesbega i airija/ nauju jausmu ispudziu gero darbo nauju draugu, naujos eiles o reputasija/? naistikruju jeigu lietuvoj bloga kodelairijoj egalibutigera? ir istikrota reputasijalabai eistas alykas jeigu viotoairijojneguanitaigali taippatbezdet irleituvoj,jokioskirtuoBET KAIPZINOT? A VDRUG TA REPUTASIJA IR AIRIJOJ PAPUS ?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS