Prognozė: pasaulio valstybės šiemet prasiskolins beveik 100 proc. BVP | kl.lt

PROGNOZĖ: PASAULIO VALSTYBĖS ŠIEMET PRASISKOLINS BEVEIK 100 PROC. BVP

Pasaulio vyriausybių bendra skola, didėjant išlaidoms kovai su koronaviruso pandemija, 2020-aisiais išaugs iki rekordinės sumos ir priartės prie 100 proc. pasaulinio bendrojo vidaus produkto (BVP), teigiama Tarptautinio valiutos fondo (TVF) naujausioje „Fiscal Monitor“ apžvalgoje.

Iki rugsėjo 11-osios vyriausybės skatinimo priemonėms išleido 11,7 trln. JAV dolerių – ši suma atitinka 12 proc. pasaulio BVP. Tai padidins biudžetų deficitus šiais metais iki vidutiniškai 9 proc. BVP, prognozuoja TVF.

„Valstybinės skatinimo priemonės visame pasaulyje – beprecedentės ir ryžtingos, ir jos labai svarbios siekiant išvengti tarptautinės finansų ir ekonominės krizės“, – „The Wall Street Journal“ cituoja TVF fiskalinių reikalų departamento vadovą Vitorą Gasparą.

Centriniai bankai taip pat parėmė ekonomikas tiek mažindami bazines palūkanų normas, tiek ir imdamiesi vyriausybių bei verslo obligacijų išpirkimo programų, kurių bendros apimtys siekia 7,5 trln. JAV dolerių.

Tuo tarpu, nepaisant rekordiškai didelės daugelio šalių skolų naštos, TVF ekspertai mano, kad „tęsti ir plėsti skatinimo priemones būtina, siekiant apsaugoti žmones, kurie susiklosčiusiomis sąlygomis negali užsidirbti pragyvenimui, taip pat siekiant suformuoti sąlygas sparčiam ekonominiam atsigavimui“.

TVF tikisi, kad pasaulinė skolų našta kitais metais stabilizuosis dėl žemų palūkanų ir laipsniško pasaulio ekonomikos atsigavimo.

Naujausiomis TVF prognozėmis, šiemet pasaulio BVP susitrauks 4,4 proc., o kitąmet augs 5,2 procento.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

bankininkas is Marso

tai jei visos valstybes prasiskolins , tai is ko skolinsis , gal is Marsieciu skolinsis...??? jei ne ,tada niekas ,niekam neskolingi reiskiasi, toks instrumentas kaip pinigai priejo liepto galas , ''visiems pagal galimybes ,ir pagal poreikius arteja Komunizmas.

jis

Kam kam, fondams, kuriuos valdo didžiosios korporacijos, kurias valdo keletas turtingiausiųjų. Istorija kartojasi- kai visos valstybės pasieks kritinę skolos ribą, prasidės taip vadinami neramumai... prasidės karai, po kurių skolos kaip taisyklė nurašomos. Štai kur viskas veda, deja, bet žmogus yra godus, duok jam daug turtų ir valdžios ir tu pamatysi kas jis yra.

Anonimas

Pasaulio visos valstybes prasiskolins K A M ?. Marsieciams, ateiviams o gal ZYDU MAFIJAI? Kur jus ekspertai,politologai ir kiti profesoriai su nupirktais diplomais? Durniai, gal paaiskinkit dar durnesnei liaudziai kaip gali visas pasaulis kazkam prasiskolinti? Tikrai, S U D E B I L E J O pasaulis tai nenuostabu kad ,,prasiskolino,,
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS