R. T. Erdoganas: gelbėjimo darbai po žemės drebėjimo nevyksta taip greitai, kaip tikėtasi | kl.lt

R. T. ERDOGANAS: GELBĖJIMO DARBAI PO ŽEMĖS DREBĖJIMO NEVYKSTA TAIP GREITAI, KAIP TIKĖTASI

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) penktadienį pirmą kartą pripažino, kad jo vyriausybės agentūrų vykdomos paieškos ir gelbėjimo darbai po šią savaitę įvykusio pražūtingo 7,8 balo žemės drebėjimo vyksta ne taip greitai, kaip buvo tikėtasi.

Turkijos prezidentas šia savaitę sulaukė nemažai išgyvenusiųjų žmonių kritikos dėl nepakankamo gelbėtojų skaičiaus ir humanitarinės pagalbos teikimo pirmosiomis didžiausios per beveik šimtmetį Turkijoje įvykusios nelaimės dienomis.

Ankstų pirmadienio rytą pietryčių Turkiją ir kai kurias Sirijos dalis supurtė galingas 7,8 balo žemės drebėjimas, nusinešęs daugiau kaip 22 000 žmonių gyvybių.

Beveik 19 tūkst. iš jų žuvo Turkijoje.

R. T. Erdoganas dar kartą pakartojo savo anksčiau išsakytą pripažinimą, kad jo vyriausybės atsakas turi trūkumų.

Bet jis žengė dar toliau ir pripažino, kad jo komanda į nelaimę galėjo reaguoti daug greičiau.

„Sugriauta tiek daug pastatų, kad, deja, negalėjome paspartinti intervencijos taip greitai, kaip norėjome“, – teigė šalies prezidentas, lankydamasis smarkiai nukentėjusiame pietiniame Turkijos Adijamano mieste.

R. T. Erdoganas nurodė, kad gelbėjimo darbus gerokai sulėtino regione siautėjusi pūga, dėl kurios kai kurie keliai pasidarė nepravažiuojami.

„Be to, dauguma viešosios administracijos darbuotojų, kurie būtų suteikę pirmąją pagalbą ir organizavę darbus, patys buvo po sugriuvusiais pastatais“, – pridūrė jis.

R. T. Erdoganas taip pat nurodė, kad Turkija šiuo metu yra subūrusi „bene didžiausią pasaulyje paieškos ir gelbėjimo komandą“, kurią sudaro 141 000 žmonių iš 10 nukentėjusių šalies provincijų.

Turkijos lyderis atkirto savo kritikams prieš artėjančius svarbius rinkimus, kuriuos vyriausybė planuoja surengti gegužės 14-ąją.

Šią savaitę opozicinės partijos lyderis Kemalis Kilicdaroglu (Kemalis Kiličdarohlus) apkaltino su valstybe susijusius „spekuliantus“, kurie nesilaikė tinkamų statybos taisyklių, dėl daugybės pastatų griūties.

Tuo tarpu R. T. Erdoganas pasmerkė „oportunistus, kurie šį skausmą nori paversti politine nauda“.

Jis taip pat pažadėjo per metus atstatyti nuo žemės drebėjimo nukentėjusius regionus.

JAV pasiūlė 85 mln. dolerių pagalbos paketą nuo žemės drebėjimo nukentėjusioms šalims

Praėjus kelioms dienoms po galingo 7,8 balo žemės drebėjimo Turkijoje ir Sirijoje, per kurį žuvo beveik 22 000 žmonių, Jungtinės Valstijos ketvirtadienį pasiūlė 85 mln. dolerių (79,08 mln. eurų) pagalbos paketą.

Ketvirtadienį Sirijos sukilėlių kontroliuojamose zonose buvo pristatyta pirmoji Jungtinių Tautų pagalba, tačiau galimybė surasti išgyvenusiųjų žmonių smarkiai sumenko, nes praėjo trys dienos, kurias ekspertai laiko itin kritiniu laikotarpiu, per kurį galima išgelbėti žmonių.

JAV tarptautinė plėtros agentūra (USAID) teigia, kad jos pagalbos paketas bus skirtas vietiniams partneriams, kad „milijonams žmonių būtų suteikta skubiai reikalinga pagalba“, įskaitant maistą, pastogę ir būtinąsias sveikatos priežiūros paslaugas.

USAID išplatintame pareiškime priduriama, kad taip pat bus teikiama parama užtikrinant saugų geriamąjį vandenį ir sanitarines sąlygas, siekiant užkirsti kelią ligų protrūkiui.

Abiejose šalyse išgyvenusiųjų paieškas apsunkina šaltis, bet praėjus daugiau nei 80 valandų po nelaimės, 16-metė Melda Adtas buvo rasta gyva Turkijos pietuose esančiame Antakijos mieste.

Jos tėvas braukė ašaras, o gedintys Turkijos žmonės džiūgavo dėl itin retai šiomis dienomis pasitaikančios geros žinios.

„Mano brangioji, mano brangioji“, – sušuko jis, kai gelbėtojai iškėlė paauglę iš griuvėsių, o susirinkusiųjų minia ėmė ploti.

Žemės drebėjimas, kurio stiprumas siekė 7,8 balo, smogė ankstų pirmadienio rytą, kai gyventojai dar miegojo, regione, kuriame daug asmenų ir taip patyrė nuostolių ir buvo priversti palikti savo namus dėl Sirijos pilietinio karo.

Aukščiausio rango pagalbos pareigūnai ketina apsilankyti nukentėjusiose vietovėse – apie planuojamas išvykas pranešė Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesus (Tedrosas Adhanomas Gebrejesusas) ir JT generalinio sekretoriaus pavaduotojas humanitariniams reikalams Martinas Griffithsas (Martinas Grifitsas).

Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus Komiteto (TRKK) vadovė Mirjana Spoljaric Egger (Mirjana Spoljaric Eger) išvyko į karo nuniokotą Alepo miestą Sirijoje.

„Bendruomenes, kovojančias po ilgus metus trukusių įnirtingų kovų, dabar paralyžiavo žemės drebėjimas“, – socialiniame tinkle „Twitter“ rašė ji.

„Besitęsiant šiam tragiškam įvykiui, būtina atkreipti dėmesį beviltišką žmonių padėtį“, – pridūrė M. Spoljaric Egger.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

Nukentėjusiems nuo žemės drebėjimo 80 milijonų, o ukrams remti - 40 milijardų. Tik 500 kartų daugiau ...

o

man atrodo kad yra kazkoks sutapimas rysio tarp nato korano sudeginimo ir ZD nuo ko zuvo tiek zmoniu ir sios pasekmes vakarams ne i nauda nes tik polytiniai veiksmai gobsumo fone gimdo karus ir visa genocida kuris igauna priespriesos forma nes kas puola su kardu su tokiu paciu ir reik gintis o laimes tas pas kuri jis astresnis ir ranka tvyrtesne o jei nori abu likt gyvi privalo 1 metu numest kardus ant zemes ir savo moterim pasakyt kad juos sulauzytu ===

SUSIJUSIOS NAUJIENOS