Rusija išsiunčia du Bulgarijos diplomatus | kl.lt

RUSIJA IŠSIUNČIA DU BULGARIJOS DIPLOMATUS

Rusijos užsienio reikalų ministerija antradienį paskelbė, kad išsiunčia du Bulgarijos diplomatus, atsakydama į Sofijos sprendimą išsiųsti du rusų diplomatus dėl įtariamo šnipų tinklo.

Praėjusį mėnesį Bulgarija išsiuntė du rusų diplomatus, prokurorams paskelbus, kad šeši žmonės buvo areštuoti dėl įtarimų šnipinėjus Rusijai. Tarp šių asmenų buvo ir keli Europos Sąjungai bei NATO priklausančios Bulgarijos gynybos ministerijos pareigūnai.

Rusijos užsienio reikalų ministerija antradienį nurodė, kad Bulgarijos ambasados konsulinio skyriaus pirmasis sekretorius bei prekybos ir ekonomikos reikalų skyriaus pirmasis sekretorius paskelbti nepageidaujamais šalyje.

Ministerija pridūrė, kad šiems diplomatams nurodyta per 72 val. palikti Rusiją.

„Ši priemonė yra atsakas į kovo mėnesį Bulgarijos priimtą nepagrįstą sprendimą paskelbti personae non grata du Rusijos ambasados Sofijoje darbuotojus“, – nurodė Rusijos URM.

Pastaraisiais mėnesiais virtinė Europos šalių apkaltino Maskvą vykdant vis agresyvesnę žvalgybinę veiklą.

Be Bulgarijos, neseniai dėl įtariamo šnipinėjimo rusų diplomatus išsiuntė Austrija, Nyderlandai, Norvegija ir Švedija.

Pastarosiomis dienomis smarkiai paaštrėjo įtampa tarp Rusijos ir Čekijos, Prahai šeštadienį paskelbus, kad ji išsiunčia iš šalies 18 rusų diplomatų, kaltinamų šnipinėjimu.

Atsakydama Rusija sekmadienį paskelbė nepageidaujamais asmenimis 20 Čekijos ambasados Maskvoje darbuotojų.

Maskvos ir Sofijos santykiai pastaraisiais metais pašlijo dėl virtinės šnipinėjimo skandalų.

Laikotarpiu nuo 2019 metų spalio iki 2020-ųjų galo penki rusų diplomatai ir Rusijos ambasados techninis padėjėjas buvo išsiųsti iš Bulgarijos.

Šie incidentai apkartino santykius tarp buvusių sąjungininkių, išlaikiusių glaudžius kultūrinius, istorinius ir ekonominius ryšius po komunistų režimo žlugimo Bulgarijoje 1989 metais.

Rusija sprendimą išsiųsti du bulgarų diplomatus paskelbė tarp ES ir Rusijos tvyrant didžiulei įtampai dėl blogėjančios kalinamo Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno sveikatos būklės.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

juk

bulgarija tai henytes paskutyne uzuoveja bet per bobu liezuvi sudege.....

Isvada

Ar ne laikas tuos fasistus blokuoti konkreciai? Tegul su Mianmaro chunta ir Siaures Koreja bendrauja.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS