Rusija svarsto sušvelninti karantiną, nors rekordiškai daugėja COVID-19 atvejų | kl.lt

RUSIJA SVARSTO SUŠVELNINTI KARANTINĄ, NORS REKORDIŠKAI DAUGĖJA COVID-19 ATVEJŲ

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį pirmininkavo susitikimui, per kurį aptartas laipsniškas išėjimas iš visuotinio karantino, nors šalis šiuo metu yra šeštoje vietoje pasaulyje pagal užsikrėtimo koronavirusine infekcija COVID-19 atvejų skaičių.

Rusijoje jau ketvirtą dieną iš eilės nustatoma daugiau nei 10 tūkst. naujų užsikrėtimo atvejų, o bendras patvirtintų infekuotųjų skaičius pasiekė 165 929. Nuo COVID-19 šalyje mirė 1 537 žmonės.

Rusija tapo nauju viruso židiniu ir pastarosiomis dienomis fiksuoja daugiausiai naujų susirgimo atvejų visoje Europoje.

Dėl išaugusio atvejų skaičiaus Rusija atsidūrė penktoje vietoje Europoje po Ispanijos, Italijos, Jungtinės Karalystės ir Prancūzijos ir šeštoje – pasaulyje.

Pagal mirties atvejų skaičių šiuo metu pirmauja Jungtinės Valstijos.

Remiantis trečiadienį paskelbtais sociologinių tyrimų bendrovės „Levada Centr“ duomenimis, nuo krizės pradžios V. Putino populiarumo reitingas pasiekė istorines žemumas: balandį jis nusmuko iki 59 proc., tuo metu kovą jis siekė 63 procentus.

Trečiadienį kultūros ministrė Olga Liubimova tapo dar viena aukšto rango pareigūne, kuriai buvo patvirtinta koronavirusinė infekcija. Anksčiau dėl COVID-19 buvo hospitalizuotas premjeras Michailas Mišustinas ir statybų ministras Vladimiras Jakuševas.

Kalbėdamas naujausiame vyriausybės posėdyje V. Putinas liepė regionų gubernatoriams rengti planus dėl laipsniško karantino švelninimo, bet paragino nesielgti skubotai, kad būtų galima išvengti naujos susirgimų bangos.

„Neturėtume užbėgti sau už akių“, – pabrėžė valstybės vadovas ir pridūrė, jog suvaržymai tam tikruose regionuose turėtų ir toliau galioti ir net sugriežtėti.

„Net mažiausios klaidos kaina būtų mūsų žmonių saugumas, gyvybės ir sveikata, – pareiškė jis. – Turėtume judėti į priekį laipsniškai.“

Pasak V. Putino, M. Mišustinui tebėra pakilusi temperatūra, tačiau jis sveiksta ir kasdien palaiko ryšį su prezidentu.

Rusijoje visuotinis karantinas galioja iki gegužės 11 dienos.

„Tai svarbu ekonomikai“

Maskvos meras Sergejus Sobianinas pareiškė, kad nurodymas likti namuose galios ir suėjus šiam terminui, tačiau pramoninėms ir statybų įmonėms bus leista atnaujinti veiklą.

„Tai svarbu miesto ekonomikai ir labai svarbu šalies ekonomikai“, – pabrėžė S. Sobianinas.

Maskva, kur nustatyti 85 973 užsikrėtimo ir 866 mirties atvejai, tapo pandemijos epicentru Rusijoje.

S. Sobianino teigimu, sunkiai sergančių pacientų skaičius mieste pastarąsias dvi savaites lieka stabilus, o bendras infekuotųjų skaičius auga dėl plečiamo testavimo dėl COVID-19 masto.

Užsikrėtimo atvejų skaičius Rusijoje nuo sekmadienio auga daugiau nei 10 000 per dieną, priešingai nei Vakarų Europos šalyse, kur jau pradedama švelninti apribojimus.

Pasak rusų sveikatos apsaugos ministro Michailo Muraškos, maždaug 80 tūkst. žmonių šiuo metu yra hospitalizuoti, o per 1 000 yra prijungti prie plaučių ventiliavimo aparatų.

Nors užkratas greitai plinta, mirtingumo lygis Rusijoje lieka žemas, palyginti su kitomis šalimis, kur fiksuojami panašūs užsikrėtimo atvejų skaičiai.

Pareigūnai atkreipia dėmesį į laiku priimtą sprendimą uždaryti šalies sienas, taip pat testavimą ir infekuotųjų sekimą plačiu mastu, tačiau kritikai abejoja dėl pateiktų skaičių patikimumo.

Nors vyriausybė jau paskelbė keletą priemonių ekonomikai palaikyti, ji kaltinama nepakankamai remiant eilinius rusus, prasidedant užsitęsti galinčiam ekonomikos nuosmukiui.

Laikinosios ligoninės

Kai kurių ekonomistų nuomone, Maskvai reikėtų labiau remti gyventojus iš valstybinio fondo, kur sukaupta maždaug 150 mlrd. dolerių.

Tačiau kaip pareiškė verslo dienraščio „Vedomosti“ cituotas finansų ministras Antonas Siluanovas, vyriausybė nenori išleisti per daug šio fondo lėšų.

„Būtų neteisinga išeikvoti jį per dvejus metus“, – teigė A. Siluanovas.

Maskvos valdžia ėmėsi griežtų izoliavimo priemonių: gyventojams leidžiama palikti namus tik norint apsipirkti artimiausioje parduotuvėje, pavedžioti augintinius ar išvykti į darbą būtiniausiose įmonėse turint leidimą.

Vyriausybė patikino, kad ligoninėse netrūksta lovų, tačiau sostinės valdžia tebesiruošia atidaryti kelias laikinas ligonines daugiau kaip 12 mln. gyventojų turinčio miesto apylinkėse.

Kai kurie medikai skundžiasi apsauginių priemonių stygiumi, ir teigia, kad Rusijoje miršta daugiau jų kolegų nei kitose valstybėse.

Grupė Rusijos gydytojų neseniai paskelbė internete nuo COVID-19 mirusių medikų, įskaitant dalį dirbusių Baltarusijoje, sąrašą, kuriame trečiadienį nurodomi 111 vardų.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS