Rusijoje 6 metus kalėti nuteistas karinį komisariatą padegti mėginęs paauglys | kl.lt

RUSIJOJE 6 METUS KALĖTI NUTEISTAS KARINĮ KOMISARIATĄ PADEGTI MĖGINĘS PAAUGLYS

Rusijos teismas skyrė šešerių metų laisvės atėmimo nepilnamečių kolonijoje bausmę septyniolikmečiui, kuris, protestuodamas prieš Maskvos invaziją Ukrainoje Molotovo kokteiliais apmėtė karinį komisariatą.

Po to, kai pernai metų vasarį Rusija pradėjo plataus masto karinę kampaniją prieš Ukrainą, protestuojantys prieš šį konfliktą asmenys visoje Rusijoje mėgino padegti dešimtis karių verbavimo centrų.

Trečiadienį Sankt Peterburgo teismas nuteisė 17 metų amžiaus Jegorą Balazeikiną, kuris buvo kaltinamas „terorizmu“, šešerius metus kalėti jaunimo pataisos namuose – nepilnamečių kolonijoje, pranešė teisme buvęs naujienų agentūros AFP žurnalistas.

Degusis skystis, kurio buvo pripildyti namie pasigaminti Molotovo kokteiliai neužsidegė, todėl nei žmonės, nei pastatai rimtai nenukentėjo.

J. Balazeikinas sakė į karinių komisariatų pastatus Sankt Peterburge ir už 30 km į rytus esančiame gimtajame Kirovske nusitaikęs protestuodamas prieš Rusijos vykdomą Ukrainos puolimą.

Kai prasidėjo konfliktas, jo dėdė išėjo kariauti savanoriu ir po keleto mėnesių žuvo.

Maskva laikosi griežtos politikos viešo nepritarimo ir pasipriešinimo jos veiksmams Ukrainoje atžvilgiu.

Rusijos teismai jau yra nuteisę metų metus kalėti ne vieną į karinius ir valdžios pastatus pasikėsinusį asmenį – visi jie taip pat buvo kaltinami „terorizmu“.

Tuo metu, kai buvo sulaikytas, J. Balazeikinas studijavo sociologiją prestižinėje Sankt Peterburgo aukštojoje mokykloje.

J. Balazeikino rėmėjai yra pareiškę susirūpinimą dėl areštinėje blogėjančios jo sveikatos būklės – vaikinas serga autoimuniniu hepatitu ir kepenų fibroze.

„Tokia pavojinga ir progresuojančia liga sergantį Jegorą kalėjimas pražudys“, – teigiama spalį platformoje change.org pasirodžiusioje peticijoje, kurią jau pasirašė daugiau nei 3 000 žmonių.

Jo motinos teigimu, J. Balazeikinas savo veiksmų „nesigaili“.

„Jis mano, kad pasielgė teisingai, nes reikia sugebėti apginti savo nuomonę“, – nepriklausomo žinių kanalo „Doxa“ reporteriui pasakojo Tatjana Balazeikina.

Teismo metu J. Balazeikinas prisipažino metęs Molotovo kokteilius, tačiau sakė nesutinkąs, kad jo veiksmai būtų klasifikuojami kaip „teroro aktas“.

„Manau, kad jei visa tauta pareikštų savo nepasitenkinimą – ir nebūtinai taip, kaip tai padariau aš, – šis karas baigtųsi ir būtų išgelbėtos žmonių gyvybės“, – jo teisme pasakytus žodžius citavo nepriklausomas žinių kanalas „Sota“.

 

Gairės: karas Ukrainoje, Rusijos teismas, nuteistas paauglys, karinis komisariatas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS