S. Cichanouskaja: Baltarusija patiria Rusijos „karinę okupaciją“ | kl.lt

S. CICHANOUSKAJA: BALTARUSIJA PATIRIA RUSIJOS „KARINĘ OKUPACIJĄ“

Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja pirmadienį pareiškė, kad jos šalis yra de facto „okupuota“ Rusijos, ir paragino Europos Sąjungą toliau daryti spaudimą Vakaruose nepripažinto lyderio Aliaksandro Lukašenkos režimui.

Baltarusija leido Rusijai panaudoti savo teritoriją kaip placdarmą rusų kariuomenei įsiveržiant į Ukrainą, ir Maskva į savo artimą sąjungininkę siunčia tūkstančius karių, kurie yra jungtinių operatyvinių pajėgų dalis.

„Turiu pasakyti, kad Baltarusija susiduria su de facto karine okupacija“, – po susitikimo su ES užsienio reikalų ministrais Briuselyje naujienų agentūrai AFP sakė S. Cichanouskaja.

Jos teigimu, A. Lukašenka „nekontroliuoja Rusijos karių buvimo“ ar Maskvos karinės technikos dislokavimo Baltarusijoje.

„Jis tiesiog turi su viskuo sutikti, nes žino, kad be [Rusijos prezidento Vladimiro] Putino paramos jis Baltarusijoje politiškai neišgyvens“, – sakė opozicionierė.

Praėjusį mėnesį paskelbus apie bendrą Baltarusijos ir Rusijos pajėgų dislokavimą, kilo nuogąstavimų, kad Minskas gali ruoštis siųsti savo karius į Ukrainą tuo metu, kai Kremliaus pajėgos stumiamos atgal.

Tačiau S. Cichanouskaja tvirtino, kad Baltarusijos kariai atsisakys prisijungti prie Maskvos karo ir kad „Lukašenka tai žino“.

Ji teigė, jog kol kas opozicija „nemato jokių ženklų“, kad Rusijos branduoliniai ginklai būtų buvę atgabenti į Baltarusiją po to, kai birželį Maskva paskelbė pristatysianti raketas, galinčias nešti branduolines galvutes.

2020 metų rugpjūčio 9 dieną Baltarusijoje vyko prezidento rinkimai. Paskelbus, kad juos vėl laimėjo nuo 1994 metų šaliai vadovaujantis autoritarinis prezidentas A. Lukašenka, šalyje kilo masiniai protestai.

Opozicija ir Vakarų šalys šių rinkimų nepripažįsta laisvais bei teisingais.

Baltarusijos valdžia į opozicijos demonstracijas sureagavo itin griežtomis priemonėmis: milicija sulaikė per 35 tūkst. žmonių, tūkstančiai protestuotojų teigė patyrę jėgos struktūrų pareigūnų smurtą.

Svarbiausi opozicijos veikėjai buvo įkalinti arba priversti palikti šalį, nepriklausomų žiniasklaidos priemonių redakcijos apieškotos, o jų žurnalistai – areštuoti.

Su A. Lukašenka rinkimuose konkuravusi S. Cichanouskaja savo politinę veiklą tęsia iš Vilniaus.

Turint omenyje, kad visas dėmesys sutelktas į Ukrainą, ji paragino ES ministrus nepamiršti Baltarusijoje vykdomų represijų ir pašalinti bloko sankcijų, kuriomis siekiama sumažinti A. Lukašenkos išteklius, spragas.

„Padėtis Baltarusijoje blogėja. Turiu pasakyti, kad politinių kalinių skaičius didėja, suėmimai tęsiasi, žmonės nuteisiami kalėti metų metus“, – sakė ji.

„Prašome pasaulio būti atkakliam, nuosekliam, nesitaikstyti su diktatūra, neatleisti ir nepamiršti to, ką režimas padarė ir tebedaro“, – užbaigė opozicijos lyderė.

 

Gairės: Sviatlana Cichanouskaja, Baltarusija, karas Ukrainoje, Aliaksandras Lukašenka, Rusijos karinė okupacija
Rašyti komentarą
Komentarai (13)

pasaulinės

diabeto dienos proga Svetka vėl pasiruošė Gudijos ''okupacijai'' ..............

Rici

Iki ZELENSKIO ,jai 100 metu keliais iki Minsko

to aš

Tavo pinigėliai,pašalpini,laisvi.Žiogelis prakalbo.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS