S. Cichanouskaja: mūsų užduotis – išplėšti Baltarusiją iš Rusijos orbitos | kl.lt

S. CICHANOUSKAJA: MŪSŲ UŽDUOTIS – IŠPLĖŠTI BALTARUSIJĄ IŠ RUSIJOS ORBITOS

Autoritarinio Baltarusijos prezidento Aliaksandro Lukašenkos oponentai sekmadienį Lenkijoje surengė konferenciją „Naujoji Baltarusija 2023“, siekdami pademonstruoti savo vienybę.

Konferenciją atidarė baltarusių opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja, savo kalboje pabrėžusi, kad Baltarusija neturi ateities sąjungoje su Rusija.

„Šioje salėje esantiems tai – akivaizdu. Bet tai vis dar nėra akivaizdu visiems baltarusiams Baltarusijoje. Ir mūsų užduotis – kad šis supratimas atsirastų“, – kalbėjo ji.

„Mūsų užduotis – išplėšti Baltarusiją iš Rusijos orbitos“, – pabrėžė S. Cichanouskaja, kuri tvirtina 2020 metų Baltarusijos prezidento rinkimuose įveikusi A. Lukašenką, o po šių rinkimų buvo priversta pasitraukti į užsienį ir gyvena Lietuvoje.

„Mūsų užduotis – neleisti, kad mūsų šalis dėl karo netaptų [Rusijos prezidento Vladimiro] Putino paguodos prizu. Mūsų užduotis – dekolonizuoti Baltarusiją. Be šito Baltarusijos nepriklausomybei visada kils grėsmė“, – konferencijoje sakė ji.

Rusija su Baltarusija yra sudariusi „sąjunginės valstybės“ susitarimą, kuriame numatyti glaudūs politiniai, ekonominiai ir kariniai ryšiai.

Praėjusiais metais A. Lukašenka leido Rusijai pasinaudoti Baltarusijos teritorija Ukrainai pulti.

Be to, Rusija neseniai pradėjo gabenti taktinius branduolinius ginklus į Baltarusiją.

Mūsų užduotis – dekolonizuoti Baltarusiją. Be šito Baltarusijos nepriklausomybei visada kils grėsmė.

Prioritetas – Europa

Kalbėdama Varšuvoje šimtams aktyvistų, įskaitant nepriklausomos žiniasklaidos ir pilietinių grupių atstovus, S. Cichanouskaja ragino opozicines jėgas užsienyje susivienyti ir paremti „Naujosios Baltarusijos“ judėjimo kūrimą.

„Mums nutiko tiek daug nežmoniškų, skaudžių įvykių, kad įpratome tikėtis blogiausio. Tačiau šiandien raginu jus rasti kažką, kas išvaduotų nuo šio blogo įpročio“, – sakė ji.

„Pats faktas, kad šiandien esame čia, rengiame atviras diskusijas, vedame viešus ministrų kabineto svarstymus, yra didelis pasiekimas visuomenei, kuri beveik 30 metų nematė gyvenimo laisvoje šalyje“, – kalbėjo S. Cichanouskaja.

„Juk skaidrumas, pažiūrų įvairovė ir žodžio laisvė yra pamatas, ant kurio kuriama demokratinė valdžia. Koks pastatas atsiras ant šių pamatų, priklauso tik nuo mūsų su jumis“, – pridūrė ji.

Opozicijos lyderė nurodė, kad bus siekiama grąžinti Baltarusiją į Europą.

„Baltarusijos įėjimas į Europos struktūras nebus greitas. Tačiau svarbu pradėti žingsnius šia kryptimi jau šiandien. Priėmėme deklaraciją dėl narystės Europos Sąjungoje ir dabar tai tampa mūsų politiniu prioritetu“, – teigė ji.

„Mes jau šiandien dalyvaujame Europos struktūrose. Europos Taryba turi kontaktinę grupę, kurioje mūsų šaliai atstovauja ne režimas, o demokratinė bendruomenė. Europos Sąjungoje suformuota patariamoji grupė. Tą patį norime padaryti Europos socialinių ir ekonomikos reikalų komitete. Buvimas Europos struktūrose suteiks mums ne tik balsą, bet ir konkrečių įrankių pakeisti situaciją šalies viduje“, – sakė S. Cichanouskaja.

„Europietiška Baltarusija bus patikima partnerė mūsų kaimynams, saugumo ir stabilumo visame mūsų regione garantas“, – kalbėjo ji.

A. Lukašenka Baltarusiją geležiniu kumščiu valdo nuo 1994 metų.

Po 2020 metais vykusių beprecedenčių protestų prieš ginčijamą jo perrinkimą A. Lukašenka dar įnirtingiau ėmė persekioti savo kritikus, daugelį jų įkalindamas ar priversdamas bėgti į užsienį. Opozicija ir Vakarų demokratijos tuos rinkimus laiko suklastotais.

Rašyti komentarą
Komentarai (86)

Tapinai

Batkai trūksta pinigų. Davai issiperkam lietuviškas žemės iš Baltarusijos , susimetam , paimam beprocentine paskola iš ES ir lietuvių gyvenančių Baltarusijoje problema išspręsta. Turėsime daugiau istorinių lietuvių žemės ir kur patalpinti pabėgėlius ir batka bus draugiskesnis mums, nes turės iš ko grąžinti skolas Rusijai.

galvojau, kad kandys būna tik vyrai

kas pagal ją tie "mes". ką ji nori, kad mes pultume rusus, o ji juoksis

:)))

jokia ji ne Cichanouskaja, jos pase aiskiai parasyta : tichanovskaja
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS